20 години по-късно: "Шишмановата къща" отвори врати

  • 26 април 2024 15:15

  • 656
  • 1
20 години по-късно: "Шишмановата къща" отвори врати
© Община Хасково

В Хасково тържествено бе открита къща-музей "Шишманова къща", която бе затворена от 20 години.

Образецът на възрожденската ни архитектура бе основно ремонтиран и обновен по проект, подпомогнат от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, предава БТА.

Отец Никола даде с водосвет началото на нов живот на имота, който става част от обектите на Регионалния исторически музей (РИМ) и в който ще има и екскурзовод.

"В следващите дни входът за музея ще е свободен, а след това таксата за посещения - символична", каза директорът на РИМ Пенко Добрев.

В къщата-музей е подредена експозицията "Домашни занятия". Акцент в нея е текстилът - от производството на влакна през преработката им до готовите продукти. В миналото това е бил един от основните поминъци в региона.

Още днес "Шишмановата къща" стана и сцена на културно събитие - традиционната проява на Литературните дни "Южна пролет" - Литературна занаятчийница на тема "Перо и сцена". 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.26 | 17:54

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини