Кристиан Вигенин: Българското председателство премина в условията на широк обществен и политически консенсус

  • 18 юни 2018 11:13

  • 1266
  • 1
Кристиан Вигенин: Българското председателство премина в условията на широк обществен и политически консенсус
© Пресцентър БСП (архив)

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз премина при силен ангажимент на всички парламентарно представени партии, както и заинтересовани страни, в условията на широк обществен и политически консенсус, коментира председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание Кристиан Вигенин. Той отправи встъпителни думи към участниците в пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на ЕС /КОСАК/. По думите му този форум е финалният щрих на парламентарното измерение на българското председателство.

През последните шест месеца под мотото "Съединението прави силата", като българско председателство, бяхме отдадени на волята и отговорността да допринесем за една по-обединена, балансирана, сигурна и справедлива Европа, заяви Вигенин. Далеч сме от илюзията, че в рамките на шест месеца могат да бъдат преодолени предизвикателствата и да бъдат окончателно решени сериозните проблеми на ЕС, но казват, че трудностите изграждат силата, и нека да повярваме в този принцип, призова той.

Вигенин посочи, че в периода до европейските избори през май следващата година предстоят интензивни обсъждания по стратегически за бъдещето на ЕС въпроси, свързани с Брекзит, договарянето на европейския бюджет след 2020 г., реформите на общата европейска система за убежище, укрепване на общоевропейската сигурност и отбрана. На институционално и политическо ниво трябва да си даваме сметка, че зад всяко взето решение стоят надеждите и мечтите на 500 милиона европейци, отбеляза той. А загубили се надеждата, се губи жизнеността и мотивацията, която ни движи напред, добави Вигенин. Според него дискусиите по време на пленарната среща на КОСАК ще са полезни и навременни за насъчаване на интерпарламентарното сътрудничество.

Заместник-председателят на Европейския парламент Мейрийд Макгинес отбеляза, че по това време следващата година ще са ясни резултатите от предстоящите избори за ЕП. Затова е задължително за нас, които търсим подкрепата на гражданите, да ги убедим, че ще защитаваме техните интереси в ЕП, добави тя. Много е важно да говорим по европейските въпроси в хода на кампанията и имаме нужда от подкрепата на националните парламенти, посочи Макгинес. Трябва да покажем, че Европейският парламент и националните парламенти работят заедно, добави тя. Според нея мотото на българското председателство е особено точно. Виждаме, че онези, които не подкрепят ЕС, подчертават разликите, но ние трябва да подчертаваме общото, коментира Мейрийд Макгинес.

Заместник-председателят на комисията по европейски въпроси в Народното събрание Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва подчерта, че съществен елемент от българското европредседателство е неговото парламентарно измерение. Тя отчете като добри резултати приетите в София процедурни правила за парламентарен контрол на Европол, срещата на председателите на комисиите по енергетика на ЕС.

Председателство на надеждата за Балканите, с това ще бъде запомнено българското председателство, подчерта Ингрид Шикова, преподавател в СУ "Св.Клименент Охридски". Председателството за българите е историческо събитие, допълни тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1266 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2018.06.18 | 13:37

1
Я, геят на Станишев

Добави коментар

Водещи новини