Българското председателство очаква политическа договореност по промените за миграционните закони

  • 05 юни 2018 20:23

  • 3617
  • 1
Българското председателство очаква политическа договореност по промените за миграционните закони
© МВР, пресцентър

Министърът на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018, който води днешното заседание на Съвета на ЕС в Люксембург, изрази решимостта на българското председателство за постигане на напредък по обсъжданите промени в законодателството на ЕС за миграцията и убежището.

Председателството е решено да постигне политическа договореност, заяви той на пресконференция по повод обсъжданите промени в правилата от Дъблин, които уреждат въпроса как държавите в ЕС разглеждат получените молби за предоставянето на убежище. По действащите правила за това са отговорни държавите, през които мигрантите влизат в ЕС. Досегашните правила са мъртви, коментира по този повод еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Българското председателство взе присърце тази задача, екипът работи усилено, неуморно, в последните пет месеца, посочи Радев, цитиран от БТА. Той отбеляза, че българското председателство е направило компромисно предложение, което отчита максимално позициите на всички държави от ЕС, така че при нова криза ще бъде ясно кога, кой, какво трябва да направи. 

Постигането на компромис няма да е лесно, но съм повече от убеден, че вървим в правилна посока, допълни министърът. Той изрази увереност на предстоящия Европейски съвет през юни да бъде прието най-доброто решение на основата на предложенията на нашето председателство.

По неговите думи е изненадващо, че вече пет години обсъжданите промени не постигат одобрение. Направихме всичко по нашите възможности, останаха малки детайли. Дали сме поне много добра основа за дискусия в Европейския съвет през юни, коментира Радев. Той заяви, че българското председателство ще се стреми да приключи до края на месеца преговорите с Европейския парламент по промените в законодателството за Шенген, както и в този срок да се очертае обща позиция в ЕС за визовите правила.

Аврамопулос поздрави отличната, по думите му, работа на българското председателство. Той посочи, че промените, които се обсъждат в правилата за убежището, предвиждат мигрантите да не могат да избират къде в ЕС да се заселят, както и да нямат правото да напускат страната, която ги е приютила. Аврамопулос отхвърли предложението на белгийския държавен секретар за убежището и миграцията Тео Франкен мигрантите да бъдат прогонвани "по австралийския модел", преди да са пресекли границите на ЕС.

Няма да приложим никога в Европа модела на Австралия, принципът мигрантите да не бъдат отблъсквани е част от Женевската конвенция, добави той. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3617 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ii

2018.06.05 | 20:33

1
Ей така и не разбраха,че мулти-култи не може да има

Добави коментар

Водещи новини