Пазарлъци, удари под пояса и люти битки на балотажа за местния вот

  • 24 октомври 2011 20:52

  • 1839
  • 0
Пазарлъци, удари под пояса и люти битки на балотажа за местния вот
© Булфото

Големи пазарлъци, тихи удари под пояса и люти битки се очакват преди балотажа в неделя за избор на кметове, пише “24 часа”.

На повечето места, където състезанието е между кандидати на ГЕРБ и БСП, се очаква червените да получат подкрепа от електората на ДПС. Твърде вероятно е БСП да върне жеста там, където хората на ДПС са на балотаж с кандидатите на ГЕРБ.

В сряда пленум на социалистите ще обсъжда поведението на червените на втория тур.

Кандидатите на ГЕРБ на места ще получат подкрепа от центристки и десни настроени избиратели.

Има обаче градове, където отсега е трудно да се прогнозира в чия полза ще отиде разпръснатият между много кандидати на първи тур вот.

В Сливен в борбата за трети кметски мандат Йордан ЛечковЙордан Лечков Йордан Лечков Янков е известен български футболист. Роден на 9 юли 1967 година в град Стралджа. от ГЕРБ с 25,95% излиза на балотаж срещу ген. Кольо Милев от БСП - 27,38%.ДПС призова хората си за подкрепа на генерала още на първия тур и няма да се отклонят от повелята на Доган.

Радостин Русев, председател на коалиция “Съюз за Сливен” каза, че ще анализират детайлно ситуацията и до четвъртък ще обявят дали ще призоват своите симпатизанти за подкрепа на някого. От 2 г. Русев и няколко досегашни общинари водят безкомпромисна борба срещу Лечков и е немислимо да се ориентират в негова полза.

Контра на досегашния кмет се предполага и от останалите партии и коалиции, тъй като изборната платформа на повечето от тях беше “Да свалим Лечков”, а не ясна програма за управление.

ДПС загуби любимия на лидера си Девин.

Кандидатът им Здравко Василев не отива на балотаж. Движението обаче държи ключа към избора на кмет на общината. Балотажът е между нотариуса Цветалин Пенков от коалиция “Обединени за общината” (БСП, Обединена социалдемокрация) - 30,51% и бившия кмет Юлиян Семчев, ГЕРБ - 28,61%. ДПС взе 26,5%.

Почти същата дилема има движението и в Смолян. "Не сме решили още кого да подкрепим, предстои да анализираме ситуацията", заяви депутатът на Доган в района Ариф Агуш.

В Доспат ДПС зависи от левицата. Балотажът е между досегашния кмет Антим Пържанов (ГЕРБ) - 39,77% и Пламен Айвазов (ДПС) - 35,48%. Трета е Росица Бумбова с 11,93%. "Разбирам, че държа изхода от изборите в ръцете си, но нямам още позиция кой от двамата ще подкрепим", коментира Бумбова, издигнатаот БСП и ОБТ.

Най-вероятно ДПС и БСП ще се спазарят община за община в областта, твърдят неофициално от партийните щабове.

Балотаж в Благоевград изправя един срещу друг Атанас Камбитов от ГЕРБ с 40,86% срещу Емил Костадинов от БСП с 21,75%.

Разликата между двамата е 7000 гласа, които според досегашен опит в местните избори е трудно да бъде стопена.

Точно толкова са гласовете на третия - Владимир Елезов от коалиция ЕКИП, но те не могат да бъдат пренесени механично към нито един от двамата. Елезов имаше силната подкрепа на досегашния кмет Костадин Паскалев и е от стара комунистическа фамилия. Част от левите, които гласуваха за него, в неделя може да се ориентират към официалния кандидат на БСП. Сигурно е обаче, че гласовете на петия - Петър Байкушев, които са около 1700, ще отидат при човека на ГЕРБ.

Във Враца според предварителните изявления на кандидатите и техните щабове класиралият се на 3-о място Григор Томов, независим, подкрепен от ДПС, ще прелее гласове към Николай Иванов, БСП. Четвъртият Валери Стаменов, ВМРО, подкрепя на балотажа кандидата на ГЕРБ Петя Аврамова.

Все още останалите на по-задните места кандидати не са решили кого ще подкрепят на балотажа в Перник между Росица Янакиева , БСП, и Ирена Соколова, ГЕРБ.

Борбата между кандидатите на ГЕРБ - Владимир Тошев, с 23,12%, и БСП - Герго Гергов, с 21,04%, във Видинще е с много неизвестни."В момента балотажът не е в дневния ни ред, защото обмисляме дали да искаме касиране на изборите в общината", каза третият по резултат Павел Паунов, който е и областен лидер на СДС.

Водачът на листата на Синята коалиция в Разград Никола Николов обяви, че десните избиратели ще гласуват по съвест на балотажа. До втори тур стигнаха независимият Денчо Бояджиев, подкрепен от БСП, и кандидатът на ГЕРБ Валентин Василев.

"Нямаме отговор на въпроса кого ще подкрепим. Повече подробности ще разкрием в сряда", обеща отпадналият кандидат от кметската надпревара за Разград д-р Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

В Силистра балотажът е между представителя на ГЕРБ Юлиян Найденов и Александър Сабанов от коалиция "Гражданско единство" (Движение “Свободен избор” и “Новото време”), който събра само с 14 гласа повече от кандидата на БСП Тихомир Борачев.

Политическо движение “Социалдемократи” ще подкрепи д-р Юлиян Найденов, каза кандидатът им Ростислав Павлов. А къде ще идат гласовете за Борачев, ще реши БСП.

"Няма да излизам с призиви към плевенчани да прехвърлят гласовете си на балотажа. Мисля, че вече е твърде демоде да караш осъзнати хора да разместват позициите и убежденията си, заяви загубилият кандидат за кмет от БСП Любомир Петков.

"Партия "Атака" не се коалира с никого, нито пък води разговори за споразумение преди втория тур", отсече кандидатът за кмет от "Атака" оз полковник Красимир Атанасов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини