ДПС: Хиляди са заличени от избирателните списъци

  • 03 октомври 2011 14:38

  • 1255
  • 1
ДПС: Хиляди са заличени от избирателните списъци
©

Хиляди българи, предимно в смесените региони, са заличени от избирателните списъци, въпреки че отговарят на изискването за уседналост и по този начин са лишени от право на глас.

Това обяви на пресконференция зам.-председателят на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, във връзка с репортажа на БТВ за проблема с гражданството на Елка Радева, който след обявяването на случая, е решен успешно и жената е вписана в избирателните списъци.

От ДПС са категорични, че този казус не е единичен. "В подобна ситуация са няколко хиляди български граждани които са заличени от избирателните списъци, тоест лишени са от право на глас, при положение, че отговарят на изискването за уседналост. Имаме информация, че става въпрос за грешка в софтуера на МВР, което ние по никакъв начин не приемаме", категоричен беше Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

В тази връзка лидерът на ДПС Ахмед Доган е изпратил писмо до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, Вадим Жданич, ръководител на мисията на ОССЕ у нас и до Вивиян Рединг, еврокомисар по правосъдието.

В писмото се казва, че в България хиляди граждани са лишени от правото си на глас, след като от ГРАО, в нарушение на Конституцията, са заличили имената на хиляди български граждани, които отговарят на изискването на уседналост и не са напускали страната от години.
От движението настояват да се нареди на компетентните органи да разпоредят възстановяването на регистрациите на засегнатите. След намесата на БТВ по този начин е възстановена регистрацията на Елка Радева.

"Корекцията следва да се извърши от допусналите нарушението компетентни служби от МРРБ и МВР без тази отговорност да се прехвърля на общините", настоява в писмото си Доган.

"Казусът е от значение, защото има общини, в които гласуването се решава от няколко десетки гласа, коментира Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в. По думите му, основателен е въпросът дали това е направено преднамерено или е резултат от техническа грешка. В огромния си брой случаите на заличени български граждани са от етнически смесените региони.

Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в показа копия от документи, в които засегнати са посочили постоянен и настоящ адрес, но въпреки това не са били регистрирани. В единия става въпрос за кандидат за общински съветник.

Тази сутрин стана ясно, че в забранителния списък в Мездра има 10 човека. Около 400 пък са случаите в община Кирково, посочи Местан.
"Нямаме ресурс, да обобщим подобни данни и да кажем колко общо са засегнатите, но получаваме данни от нашите организации по места и можем да обобщим, че такива казуси има основно в смесените региони", поясни той.

"Очакваме правителството да реагира много бързо и, че премиерът ще се съгласи, че за грешките на администрацията хората не носят отговорност. За да снемат съмненията, че това е преднамерен акт".

"Фактът, че случаят на Елка Радева беше разрешен показва, че има механизъм, по които да бъдат решени и останалите. Ако това не се случи, ще се постави на карта редовността на изборите", предупреди още Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Последвайте канала на

1255 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Минчев

2011.10.27 | 18:42

1
Виж това ако е направено мога да похваля Цветанов. Всички знаят какви са списъците на ДПС. Айде "Йени ешек", колегата ти Павлов те вика.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини