Манолова и Цачева се скараха пред Кеворк за Изборния кодекс

  • 09 февруари 2014 18:44

  • 5248
  • 23
Манолова и Цачева се скараха пред Кеворк за Изборния кодекс
© Булфото

Проектът за нов Изборен кодекс има за цел да изправи кривите кюнци. Досега не се е правила такава обществена дискусия по тази тема. Това каза зам.-председателят Народното събрание Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, която е и председател на временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс във "Всяка неделя" по Нова телевизия.

Тя отговори на нападките на депутата на ГЕРБ Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, че сами си пишат и приемат изборните правила така: "Няма как да си приемем сами Изборния кодекс, защото нямаме мнозинство. Това беше много дълъг и сложен процес с участието на много експерти".

Очакванията на хората изборните правила да се променят са много - отговори й Цачева. Според нея неприемането на отделни точки в кодекса от ГЕРБ не е плод за инат. "Когато се говори за целите на Изборния кодекс те звучат много красиво, но всъщност не е така". Днес не сме по-близо до намирането на вълшебните правила, които да прекратят порочните практики", поясни Цачева.

"От ГЕРБ не сме съгласни с това, че няма да има мажоритарен елемент, както искаха хората. С този кодекс не се въвежда машинно гласуване, държим да се въведе задължително гласуване" - нищо от това не беше изпълнено, изтъкна Цачева.

Целта ни е да се осигурят честни избори, да се активизират хората да гласуват, обяви Манолова. Тя изтъкна, че ще си проличи кой иска да има честното гласуване, когато се гласуват новите правила в Народното събрание.

В неприемането на Изборния кодекс стои политически инат, убедена е Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

"Правото да се гласува означава и правото да не се гласува. Няма как едно право да е задължително. От задължителното гласуване ще спечелят големите партии. То ще носи след себе си санкции. ГЕРБ предложиха ваучери от 20 лева. Няма как задължителното гласуване да накара хората да ви харесат, изказа мнението си Манолова за задължителното гласуване, предложено от ГЕРБ.

"Това ще доведе до отрицателен вот за всички партии. Аз дълбоко се съмнявам в конституционната съобразност на този модел. Няма държава, в която отивайки да гласуваш да ти плащат, това е патент на ГЕРБ. Слава Богу, вашето предложение няма да бъде прието и държавата да подкупва избиратели", заяви Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Искаме да разбием тесните електорати на партиите и да дадем възможност на останалите български граждани, че не тези ядра определят политиката в страната. Не трябва партиите да бъдат в центъра на изборите, а обикновеният гражданин да разбере, че от него нещо ще  зависи. Ние сме длъжни да приемем правилата според желанията на хората, заяви Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 в защита на предложението на ГЕРБ.

Правилата на работа във вашата комисия са неясни и хората отказват да участват. Цачева цитира изказване на един от членовете на съвета: "Този съвет е политкръжок".

Според Манолова е имало предложения, които няма как да се приемат и задължителното гласуване е едно от тях. "Хората искат да се намали броят на депутатите". Според Манолова президентът чрез референдума прави кабинетно упражнение. "Г-н Плевнелиев не е в час, а се намесва", това смята Манолова за искания от президента референдум. Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 беше възмутена от тези думи. "Не можете да говорите така за президента си". Манолова от своя страна не разреши на Цачева да коментира изказвания на хора от комисията без да са й разрешили.

Ние положихме колосален труд да чуем какво мислят хората, да се консултираме и да приемем предложенията им, завърши Манолова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5248 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар

2015.04.10 | 09:23

23
Цецка Цачева говори кадърно за разлика от змията Манолова!!!
Като говори кадърно...

2014.02.10 | 05:03

5
що не идеш да ти пръдне на хyя?? хаха
цирк

2015.04.10 | 09:23

22
ГЕРБ много се ядосват защото сега им играят с техните номера ! В комисии ,парламент и при субсидиране на общините.....!

2015.04.10 | 09:23

21
Гейбери, не се напъвайте излишно. Вашата свърши.
Маймундере

2015.04.10 | 09:23

20
Хората-човеците в България са малцинство. Повече са маймуночовеците. Следващото име на държавата ще е Маймустан. Най-интересно е какъв цвят ще са управляващите маймуни.

2015.04.10 | 09:22

19
Никакви БСП-та , Гербови тикви , Куневи к,урви , Местан доган , разни сини кретени и други дудуци лапачи ! Всичките са боклуци ! САМО ВОЛЕН ! САМО ТАШЕВА ! САМО АТАКА ! САМО БЪЛГАРИЯ !

2014.06.16 | 11:46

18
Истинското име на Lyubo Angelov е Цигански Ибрик
Най-нещастните години от живота ни.

2014.02.27 | 07:31

17
През 80-те години комунистите пускаха тока за по един час, а след това го спираха за три. И после пак така. И после пак така... Комунизмът е студ, глад и мрак!
В на майкати пyтката

2014.02.10 | 05:04

6
е по голям студ, глад и мрак....
Пепи

2014.02.10 | 00:14

2
Как си оживял?Да не си пингвин?

2014.02.27 | 07:31

16
КЬДЕ И КОГА МАЯ СЕ Е ДЬРЖАЛА НОРМАЛНО.НАГЛА И ОТВЬРТИТЕЛНА,АБЕ-КОМУНИСТ.ОСТАВКА.

2014.02.27 | 07:31

15
Герб повече никога няма да могат да фалшифицрат изборите .
л

2014.02.27 | 07:30

12
милите баби от Кюстендилското село видяхте ли ги?Колко стъпки трябва да направят по таблета.Кой ще им показва в деня на изборите.Горката Мая как се подиграва с бабите.Къде ще се подписват? На списъка ли?И как се подиграва със всички млади хора ,като разяснава каква фалшификация ще става по интернет.Г-жо Манолова пуснете хората които имат електронен подпис да гласуват Прокудените от прехода работещи в чужбина..Не се подигравайте с тях
народа

2014.02.27 | 07:31

14
Долна кучка,няма срам,няма свян тъпата мързелива изма ница,която освен да си вдига краката и да лае за нищо не става долната манипулаторка...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини