И Миков се закани на Изборния кодекс

  • 13 май 2011 10:17

  • 1163
  • 1
И Миков се закани на Изборния кодекс
©

Има реална опасност хора с увреждания, които нямат удостоверение от лекарска комисия, да бъдат лишени от избирателни права.

Това каза Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно от Коалиция за България при обсъждане на промените в Изборния кодекс.

Ние, в искането до Конституционния съд, не оспорихме тези текстове досега, заяви Миков и се закани отново да сезират Конституционния съд и то на основание противоречие с приета Конвенция за правата на хората с увреждания на ООН.

„За да упражнят активното си избирателно право, те трябва да представят удостоверения от лекарска комисия. В тази дискусия имаше едно леко отстъпление от страна на мнозинството, като се прие, че по изключение, избирателната комисия може да допусне лице, което не представи съответния документ от лекарска комисия. В България има около 700 хил. души с такива удостоверения. Тези документи се издават единствено и само, за да удостоверят нетрудоспособност”, посочи Миков.

По думите му - те по никой начин не могат да имат пряко отношение с възможността на човек да упражни избирателното си право, с или без придружител.

„Възможни са няколко хипотези – едната хипотеза е лицето да има такива увреждания на зрението или на опорно-двигателния апарат, които да не позволяват да прочете, да види или да отрази гласа си и то по никой начин да не си е извадило удостоверение от лекарската комисия. Абсурдно е да се мисли, че едно лице трябва да участва в изборите, като преди това трябва да отиде да си извади удостоверение от лекарска комисия”, посочи той.

Според Миков някой недобросъвестен участник в изборния процес, би могъл да извади списъците на тези лица и да ги принуди те да гласуват с придружител.

Има Конвенция за правата на хората с увреждания, посочи Миков. Конвенцията задължава равноправното участие на хората с увреждания в изборния процес – да избират и да бъдат избирани.

Според Миков подвижната изборна секция не означава, че лицето не трябва да гласува пак с придружител.

Последвайте канала на

1163 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
избирател

2014.07.22 | 14:14

1
Излишно е да ни отклонявате вниманието с изборните Правила. Всички истински българи очакваме оставката на това Правителство и съставяне на СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ за спасяване на България.Искаме да видим дали има истин-ски патриоти и достойни политици !!!!

Добави коментар

Водещи новини