Италианската преса за изборите в България

  • 10 май 2013 13:27

  • 1324
  • 3
Италианската преса за изборите в България
©

Италианското електронно издание "Осерваторио Балкани е Кауказо" публикува по повод изборите в България две интервюта на журналиста Франческо Мартино с български политици.

България има нужда от промяна, казва лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на пред италианското издание. Запитан дали е възможно след изборите да се създаде широка коалиция, подобно на тези в Италия или Германия, Станишев подчертава, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна по много причини, докато спорни фигури като Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа биха били част от това коалиционно споразумение. За решението в случай на победа на социалистите премиер да бъде Пламен Орешарски, Станишев посочва, че това е най-подходящата личност, за да ръководи едно силно правителство. Станишев коментира и предупрежденията на вътрешни и външни наблюдатели, че свободата на медиите в България е в трудна ситуация. Той припомня, че когато в една страна медиите не са свободни, всички граждани са по-малко свободни, а властта остава без контрол и страната обеднява.

В интервю за италианското издание бившият министър по управление на средствата от ЕС Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник също говори за варианта за коалиционно правителство след изборите. Дончев посочва, че по принцип самото понятие "коалиция" поражда негативни мисли у избирателите и че страната има горчиви спомени от предишни управляващи коалиции. Дончев допълва, че бъдещо правителство на ГЕРБ няма да поставя под въпрос и фискалната дисциплина и балансирания бюджет. По въпроса за цените на тока, според бившия министър, за да се постигне по-евтина енергия, не трябва да се национализират отново енергоразпределителните дружества, а трябва да се засили конкуренцията, тоест да се завърши процесът на либерализация на сектора, а контролът на съответните държавни органи да стане по-ефикасен.

Италианското издание "Онлайн нюз" също помества кратък коментар за предстоящите избори. Посочва се, че когато в началото на годината Борисов подаде оставка, той е искал да хване неподготвени останалите партии, но след предизборна кампания на скандали, оставката на Борисов има по-скоро ефекта на бумеранг и сега десницата и социалистите както изглежда са с изравнени възможности.

Последвайте канала на

БТА
1324 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.11.29 | 16:37

3
Kudos! What a neat way of thkniing about it.
Bojan

2013.11.28 | 02:58

2
You've imspresed us all with that posting!
Luiz

2013.11.26 | 20:48

1
Your answer shows real ineleeiglnct.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини