Британската преса: Българската корупция е раково образувание за ЕС

  • 10 май 2013 11:06

  • 2952
  • 7
Британската преса: Българската корупция е раково образувание за ЕС
©

България и Румъния се престориха, че се отказват от комунизма след падането на Берлинската стена, но извършените реформи бяха козметични и по-голямата част от партийната номенклатура успя да се задържи на власт, пише днес в коментарната си рубрика британският в. "Индипендънт".

Оттогава нищо не се е променило съществено и днес този окопал се и прогнил елит господства в парламента и икономиката точно както в лошите стари времена, сплашва медиите и се смята, че играе в един отбор с организираната престъпност. Всичко това представлява сериозен проблем за Европейския съюз - раково образувание в организма на съюза, което с времето неминуемо ще се разраства. Една от най-силните точки в пропагандата на ЕС е, че разширявайки се, съюзът има трансформиращо въздействие върху дадената нова страна членка, не само като стимулира икономиката й, но и като прочиства политиката й и налага модерни ценности в обществото й.

Опитът с България показва, че тази претенция е неубедителна. Британските евроскептици обвиняват съюза, че си вре носа в британските вътрешни работи, но докато подобна намеса всъщност е смислена (когато страната кандидат е на вратата, моли смирено, а Брюксел наистина разполага със средство да оказва влияние), то в случая с България и Румъния тя претърпя пълен неуспех в радикалните реформи с "летящ старт", отбелязва авторът на статията.

Последвайте канала на

БТА
2952 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
отчаян

2013.05.16 | 13:27

7
За съжаление това е така. Не виждам сила, която да изхвърли раковото образувание. Всички са маскари. Жалко за хубавата ни родина.

2013.05.14 | 08:58

5
Хубава родина вика, ако погледнеш обективно на България мнението ти ще съвпадне с това на Русия, Италия, Германия, Испания, Холандия и Швейцария, а именно, че България вече не е онази хубава страна която беше преди повече от 20 години, сега е пълна с корупция, сериозно западащо здравеопазване, сериозно увредено образование, липсва на конкуренция на пазарите(а именно проблема с монополите), висока смъртност и почти отрицателна ръждаемост. Пълно е с мафиотски босове, проститутки(тук се включват и пайнерките,които бяха уличени, че срещу пари предлагат всякакви секс услуги),западналата инфраструктура, изключителна неграмотност в над 50% от населението, незачитане на историята ни... ще спра до тук, че техните доклади за България са доста големи.Бих им теглил една майна за това, че говорят така за родината ми но за съжаление се убедих, че 100% от това което се каза за нас е истина през всичките тези години...
Пиночет

2013.05.16 | 13:26

6
Линч на целият парламент на площада и после на останалата сган.
Наблюдател

2013.05.14 | 08:58

4
Да, не е добре да има корупция където и да е. Но англичаните да не бъдат толкова категорични по отношение на всичко българско - и за техните управници се чуват и пишат много нелицеприятни неща. Съвсем не са света вода ненапита. Нали филмът "Английският политик" все пак е техен?
lizaci

2013.05.12 | 14:20

1
що не пускате коментари бре подлоги
бай Уй

2013.05.14 | 08:57

3
Защото е вярно, за съжаление.

2013.05.14 | 08:57

2
А ти какво чакаш. Някой да напише нещо и ти да започнеш да плюеш по него без да имаш идея в главата си, та било и лоша.

Добави коментар

Водещи новини