Здравият стомах е гаранция за доволен живот без болести и може да опитаме да го запазим такъв. Началото на новата година е добър период за начало на здравословен начин на живот. Как да го постигнем, съветва специалистът по здравословно хранене и лечение с храни проф. Христо Мермерски пред сп. “Рецепти за здраве”.
"Според изследване на Световната здравна организация една от основните причини за сериозните заболявания днес и за рака е лошият или престъпен начин на хранене. Това е безразборното консумиране на какви ли не храни на трапезата, за които е нужно различно време за смилане. Ако ядем луканки, шпекови салами и другите месни продукти, които се смилат за 8-10 часа, заедно със салати, супи и много други храни, които се смилат за час и половина, вторите няма къде да отидат. Остават в стомаха и започват различни видове ферментации от типа на оцетнокиселите, като в стомаха се образуват киселини, газове, куркане, понякога разстройство, понякога запек. Всичко това води човешкия организъм до неестествено състояние и до болести като дисбактериоза, гастрит, язва, колит, синдром на раздразненото черво", посочва експертът.
"При дисбактериозата патогенната микрофлора е повече от положителната и лечението на това заболяване е трудно. Ние слагаме храната в стомаха като в циганска торба, а не е редно. За всяко от тези заболявания природната медицина предлага различни лекарства. За да спрем киселините в стомаха и за всякакви стомашни проблеми, пръв приятел е картофът. Но е важно да се яде печен и заедно с обвивката, защото има антиканцерогенен ефект. За да имат червата ни нормална перисталтика, трябва да консумираме не по-малко от 25-35 г влакнини или целулоза", съветва професорът.
Няма по-груба и добра за стомаха целулоза, която да предизвиква толкова усилена перисталтика, каквато е в зелето, без значение дали е прясно или кисело. Подобен ефект има и морковът, който трябва да се яде пресен, уверява проф. Христо Мермерски. "Освен целулоза, която пречиства организма, един морков съдържа толкова витамин А и С, колкото са ни достатъчни за 4 дни. След като се настърже на ситно, е добре да се залее с малко зехтин. Зехтинът съдържа двете аминокиселини омега-3 и омега-6, които човешкият организъм не може да си набави сам, а ги получава чрез продуктите. И накрая върху моркова се изцежда половин лимон. Ако човек има проблем с лошия холестерол и всеки ден яде по паничка моркови, след 26-30 дни лошият холестерол изчезва. От друга страна, с него пречистваме организма и го предпазваме от ракови заболявания на храносмилателната система. На този принцип действа и честото ядене на паница фасул".
По думите му след дълго издевателстване над стомаха е нужно прочистване. "Нека си направим отвара от майчин лист, жълт кантарион (действа добре на стомаха), хвощ и лайка. И след 8-10 часа става изчистване на организма. Желателно е след това 2-3 дни да се консумират само плодове. Диетичните дни, в които се ядат само ябълки, са полезни, както и да се хапва по една всяка сутрин. Освен че съдържа голямо количество витамин С, микро- и макроелементи, в ябълката има пектин, а той изхвърля от организма токсините, които сме натрупали. Изхвърля тежките метали от организма и химичните съединения от фармацевтичните лекарства, които много хора пият".
Тези, които хапват по една ябълка на ден, намаляват опасността от инфаркт и инсулт с 60%. За да се пазим от рак, включително и на стомаха, всеки ден трябва да ядем 300-400 г плодове и зеленчуци. Китайската стена, която поставяме пред свободните радикали, са храните, съдържащи витамин А, витамин С и витамин Е. Те пазят младостта и са противоракови, категоричен е проф. Христо Мермерски.
"Човешкият организъм е изграден така, че има потребност от течни храни. Те облекчават работата на храносмилателната система. Затова хората, които държат на себе си, трябва да консумират супи, но да не са люти, кисели, солени. Важно е и да пият много вода. За гастрит с болки, с киселини се смесват равни части гръцки зехтин и мастика и се пие по 1 ч.л. преди хранене. При лечението е забранено пушенето. Да не забравяме, че зелевият сок убива гастрита. Пие се по половин чаша два пъти дневно един час преди хранене", съветва проф. Христо Мермерски.