Москов: Данък „вредни храни” облага поведението

  • 09 ноември 2015 12:45

  • 2362
  • 4
Москов: Данък „вредни храни” облага поведението
©

Данък „вредни храни” е данък за облагане на поведението на производители и клиенти. Това каза в предаването „На кафе” здравният министър Петър Москов.

Здравният министър застана твърдо зад идеята за въвеждане на налога. Той подчерта, че данъкът ще засегне стоки, без които всички потребители могат. "В закона ще бъде заложена и промяна, чрез която ще се забрани излъчването на реклами на вредни храни по детските канали и по време на предавания за най-малките", съобщи той.

Министър Москов каза още, че ако производителите започнат да контролират използването на вредни за здравето съставки, ще могат да продължат да продават продукцията си. "Сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите болести са причината за смъртността на 71% от населението", каза още здравният министър Петър Москов.

По думите му останалите основни причини съответно са болести на ендокринната система, туморни заболявания и др. "Тревожното и страшното е, че процентът на децата и хората в активна възраст със сърдечно-съдовите и мозъчно-съдови заболявания у нас е два пъти по-висок спрямо средноевропейския", поясни д-р Москов.

Единият начин за превенция е като всяка година се увеличават парите за борба срещу тези болести, което е скъпо, не е много умно, защото не винаги е ефективно, добави здравния министър. По думите му нужно е да се промени и начина на хранене на българина и коментира въвеждането на "данък вредни храни".

"Едва ли пенсионерите и бедните хора в момента посягат към енергийните напитки. Това го правят децата. Една енергийна напитка съдържа 13 лъжици захар. Възрастните хора едва ли си купуват чипс и снакс, бутилки с безалкохолни напитки. Той си купува основно хляб, сирене и евентуално кашкавал." - коментира министър Москов. Това са продукти, без които можем да живеем, а пенсионерите и бедните хора дори не се замислят за тях, поясни министър Москов.

По думите му данък вредни храни е свързан със здравето на децата ни.

В подкрепа на идеята на здравния министър се изказа и колежката му д-р Мария Папазова. По думите й сега влизането в хранителните магазини е опасно. "Доказани са 5000 токсини в храната, над 1500 пестицида в нея, а фармацевтичните компании влагат ежедневно в производството на лекарства над 6000 токсина. Скритата сол в продуктите води до интоксикация на организма", поясни д-р Папазова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2362 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.11.16 | 13:02

2
Славоффффф,да ти таковам майката ,педераст смотан !
рф

2015.11.27 | 21:23

4
Какво поведение очакваш от една баба на село с 120 лв. пенсия???????
Джани

2015.11.27 | 11:49

3
Безумни приказки, за още по-безумно налагане на модел за хранене...просто цел за пълнене на хазната...
МОСКООООООВ!

2015.11.16 | 13:01

1
Българският пенсионер купува кисело мляко менте с палмова мазнина, сирене менте със същите мазнини, хляб от най-евтиния (замесван н-на брой пъти от стар, бракуван хляб и пълен с "подобрители')! Ако му останат левчета си купува точно от вредните ви храни: евтини обикновени вафли с трансмазнини и някоя и друга бутилка лимонада от 50-60 стотинки шишето! Кашкавалът (истински, а не от растителни мазнини) е блян, така както и качественото месо! АМАН ОТ ОЯЛИ СЕ ПОЛИТИЦИ, КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА РАЗСЪЖДАВАТ ОТ РОЗОВИТЕ СИ ДВОРЦИ В ПАРАЛЕЛНАТА СИ ВСЕЛЕНА!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини