Корените на джинджифила са били използвани преди 3 900 години в Аюрведичната медицина и като подправка в азиатската кухня. Те съдържат 14 основни биоактивни компонента, като основните свойства на джинджифила се дължат на феноли, известни с името джинджероли.
Джинджифилът съдържа голямо количество калий, манган и други минерали. Съдържа още смоли, полизахариди, флавоноиди и етеричното масло зингиберон, на което се дължи лютивият му вкус.
Освен като подправка, джинджифиловото коренище се използва и за лечение на много болести. От векове джинджифилът е мощно средство против морска болест. Като лечебно средство в миналото често хората се сдъвквали фини ленти от пресен корен.
Но най-познатото лечебно свойство на подправката е нейната сила при стомашни болки, гадене и киселини, тя неутрализира киселините в стомаха, подпомага храносмилането и премахва гаденето. Именно поради тази причина белгийската марка Tilman създаде уникалния продукт Антиметил, който:
► Неутрализира киселините в стомаха
► Подпомага храносмилането на храната в червата и тяхното по-бързо изпразване
► Премахва гаденето
► Възстановява храносмилателния баланс
► Подпомага образуването и отделянето на жлъчен сок
► Потиска центъра на повръщане – при колики, гадене и повръщане
► Притежава антиоксидантен ефект
► Подпомага понижаването на повишения холестерол
► Има общ противовъзпалителен ефект
Антиметил може да се прилага при бременни, кърмещи и деца над 3 години.