Проф. Кантарджиев разкри защо вирусът Нипа е толкова смъртоносен

Булфото (архив)
share

Вирусът Нипа, който се разпространява в Индия, е с много висока смъртност, около 50-70% при болните. Може да причини смъртоносна треска с подуване на мозъка при хората. Той се пренася при пряк контакт. Вирусът е тежка хеморагична треска, природният му резервоар са прилепите. Слава богу такива прилепи, които боледуват от това, у нас няма. Плюс това няма възможност за пряк контакт. Това коментира епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев пред "24 часа".

Той призова туристите, които пътуват до Индия, да са много внимателни.

"Апелирам българските любознателни туристи да са много внимателни в местата, където има инфекции. Да не търсят емоция на места, където може да се заразят", обясни Кантарджиев.

Вирусът Нипа сее смърт в Индия, десетки са заразени

Десетки са заразените в южния индийски щат Керала. Властите там предприемат превантивни стъпки след смъртта на 14-годишно момче.

Вирусът е класифициран като приоритетен патоген от СЗО поради потенциала му да предизвика епидемия. За момента няма ваксина, която да предотврати инфекцията, нито лечение, което да я облекчи.

Като част от опитите да овладее Нипа, правителството е издало заповеди за създаване на 25 комитета за идентифициране и изолиране на засегнатите хора.

Водещи новини

Още новини