Летните вируси доведоха до опашки пред лекарските кабинети

  • 16 юли 2024 13:53

  • 393
  • 0
Летните вируси доведоха до опашки пред лекарските кабинети
© Novini.bg/ Canva

В разгара на лятото и вече екстремно високите температури в страната, особено мъчително е човек да се бори с летните вируси. 

Пред кабинетите на личните лекари чакат все повече пациенти. Най-честите оплаквания са свързани с респираторни заболявания и стомашно-чревни вируси. 

Дъщерята на Нели Стоянова се оплаква от кашлица и макар досега да не се е сблъсквала със стомашно-чревни вируси, майка ѝ винаги е готова да реагира.

Летни вируси: Не пийте вода от чешмата на морето

Опашките пред кабинетите на личните лекари

Оплакванията на пациентите все по-често са свързани с така наречените летни вируси. 

"На ден минават около 100 човека. Основно преобладават малки деца и възрастни хора. Лятото преобладават освен респираторните, така и стомашно-чревните вируси. Най-честата причина за стомашно-чревни инфекции от една страна е близкият контакт между много хора. Основната причина е лошата лична хигиена", каза общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

За увеличаване на случаите потвърдиха и от Националния център по заразни и паразитни болести.

"Имаме повишение на острите ентероколити. Заболяванията са свързани с диария и повръщане, причинени от бактериално и паразитни агенти. Салмонелозата, която също бележи повишение ,при това повече от два пъти спрямо миналата година. Това са заболявания, които наблюдаваме предимно лятото", посочи директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Специалистите са на едно мнение - най-добрата превенция е високата лична хигиена. Лекарите успокояват, че в повечето случаи лечението на този тип инфекции преминава безпроблемно.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
393 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини