Доц. Широв: Една част от преболедувалите COVID-19 не възстановяват обонянието си

Кадър БТВ
share

Голяма част от респираторните вируси увреждат обонянието. Има разлика от засягането на обонянието при сезонния грип и COVID-19. Една немалка част от хората, заразени с COVID-19, не възстановяват обонянието си. Това заяви доц. Широв в студиото на БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

По думите му все още няма натрупани данни как протича вариантът омикрон. Според данни на ZOE при новия вариант петте симптома при ваксинирани хора са: главоболие, хрема, кихане, кашлица и болки в гърлото. Учестеното кихане може да е симптом на заразяване с коронавирус: „Ако ваксинирани хора започнат да кихат повече от обикновеното, по-добре да си направят тест“.

Проф. Кантарджиев: Вероятността ваксините да не действат въобще при "Омикрон" е много малка

Той съобщи, че изследване на института „Пастьор“ установява, че при пациенти със загубено обоняние се наблюдава частица от вирусната РНК да остава дълго време в лигавицата. Тези хора са и по-податливи на повторно заболяване.

„До 4 седмици хората възстановяват обонянието си в общия случай. Важно е да не правят някои неща. Някои хора си пъхат чесън и лук. Моля ви, не правете такива неща!“, апелира доц. Широв.

По думите му ваксинацията помага най-много: „Напълно губят обонянието си пациенти, които не са ваксинирани“. Лекарят препоръча да се тренира обонянието като се поднасят различни познати миризми.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини