Забрана на рекламата за хазарт = опасна игра с пристрастяване

  • 28 април 2024 20:35

  • 1363
  • 0
Забрана на рекламата за хазарт = опасна игра с пристрастяване
© Freepik

Депутатите одобриха на първо четене забраната на рекламата на хазарт. Защо, обаче, именно това може да се окаже опасна игра с пристрастяване?

В Германия се сблъскват с идентичен проблем - с тази очарователна на пръв поглед идея, която обаче при повторно взиране се оказва не чак толкова пленителна. Поводът за създалата се там дискусия е Европейското първенство по футбол. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung коментира въпроса в статия, озаглавена: "Забрана на реклама на спортни залагания? Опасна игра с пристрастяване". 

Комисарят по въпросите на зависимостите от федералното правителство призовава за забрана на рекламата на спортни залагания по време на Европейското първенство по футбол през 2024 г. Очарователна идея, но без шанс. 

Залагате ли, че Буркхард Блинерт няма да успее с призива си?

Той предложи първенството да се проведе без реклама на рисково поведение. Или ако такава все пак има, да е само след 23.00 ч. Със същия успех, можеше и да настоява по време на турнира да не се сервира бира. 

Пристрастяващите вещества, като те не включват само незаконните наркотици, причиняват значителни щети - на здравето, социалното и икономическото. Опасностите са добре известни. Въпреки Закона за защита на непушачите, 12 милиона души в Германия пушат. Почти два милиона са пристрастени към алкохола, а два и половина - към лекарства.

Промените в закона за хазарта обслужват изцяло нелегалните оператори. Те не плащат данъци и за потребителите няма защита

Какво общо има това със спортните залагания? 

Световната здравна организация определя пристрастяването като „състояние на периодична интоксикация“, причинено от повтаряща се употреба на лекарство.

Критериите включват също психологическа зависимост от ефекта на избраното лекарство и загуба на контрол върху собственото поведение. Неукротимото желание за задоволяване на зависимостта също е част от него. Добавеният "ритник към ритника" също се харесва на хората - и това също е доходен бизнес. Въпреки това, рядко за залагащия. Отказът е малко вероятен.

Ето как се губят 1 млрд. евро данъчни приходи - BILD обяснява как политиците промотират черния пазар

Доставчиците на залагания в Германия се нуждаят от лиценз от 1 юли 2021 г. и оборотът им нарасна до 9,4 милиарда евро през 2021 г. От другата страна на монетата, според Федералното министерство на здравеопазването, има половин милион души с патологична склонност към хазартно поведение. Толкова се считат за онлайн зависими.

Германският център за помощ при пристрастяване пише в своя годишен доклад за 2022 г., че около една трета от залагащите на спорт са показали признаци на хазартно разстройство. Независимо от това, рекламирането на спортни залагания е разрешено денонощно.

Германската асоциация за спортни залагания знае, че футболната индустрия е на нейна страна. И не само защото Лотар Матеус популяризира „безопасното потапяне“ по спортната телевизия денонощно. 17 от 18 клуба от Бундеслигата имат частен доставчик на залагания като спонсор на своя страна. А забраната е напълно нереалистична. За целта трябва да се промени Държавният договор за хазарта.

"Хората отиват на стадиона, защото не знаят какъв ще е изходът от играта", е казал някога Зеп Хербергер.

Можем да добавим: "И залагат на изхода, защото мислят, че го знаят".

Независимо какво им коства. 

Инициативата на Блинерт е за защитата на хората от самите тях. Но шансът залогът да спечели срещу самото залгане е нищожен.

Да се обзаложим ли?

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1363 0

Свързани новини

Водещи новини