Доц. Кунчев: Болниците трябва да имат готовност за новата COVID вълна, защото очевидно тя ще расте

Булфото
share

Болниците трябва да имат готовност за новата COVID вълна, защото очевидно тя ще расте. Трябва да имаме адекватна медицинска помощ и места за всички нуждаещи се. Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Заболеваемостта в Бургаско е завишена заради огромния брой туристи, които се намират в областта. Същата е ситуацията с коронавируса и в районите на Варна и Добрич, каза доц. Ангел Кунчев.

Той отбеляза, че по-малко от 2-3 процента от напълно ваксинираните и заболели стигат до хоспитализация. Доц. Кунчев информира, че у нас от 17 до 23 август са починали от коронавирус 131 души, от тях 123 са били неваксинирани.

Трябва да е ясно, че в общество, което отхвърля ваксините и не слуша лекарите си, не могат да бъдат различни резултатите, посочи държавният здравен инспектор.

Координацията между кметовете, Агенцията по храните, полицията и областната управа ще доведе до това да учестим броя на проверките, които и сега не са малко. Тази дейност ще продължи, плюс разкриване на нови ваксинационни пунктове на шест места в страната, за да дадем възможност всеки желаещ да се ваксинира да го направи възможно най-близо, каза той.

Имаме вълна, която расте, но отворен остава въпросът с каква бързина ще се случи това. Трябва да засилим имунизационната кампания. Всички усилия са насочени към това да притъпим вълната и доколкото можем, да я отложим, допълни Кунчев. По думите му на този етап не са необходими нови мерки, защото те са вече факт и у нас, и в цяла Европа. Според доц. Кунчев повишеният капацитет на легловата база за ковид болни от вчера в Бургаско е достатъчен за момента.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров каза, че заболеваемостта от коронавирус в областта е 306 на 100 000 души.

Кацаров: Вълната на COVID-19 дойде по-рано, няма да е по-голяма от очакваното

Доц. Ангел Кунчев се обяви за задължителна ваксинация на медицинските лица и хората, работещи в социалните заведения. Приемете това като чисто медицинско мнение на експерт. За да стане факт, трябва да бъде прието в обществото и да се приеме като заповед. Според мен спрямо това не е никакъв медицински фашизъм, както го наричат някои, а е необходимост, подчерта доц. Кунчев.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини