В Кипър започва ваксинационната кампания срещу Covid-19 и сезонния грип

  • 16 октомври 2024 08:06

  • 209
  • 1
В Кипър започва ваксинационната кампания срещу Covid-19 и сезонния грип
© Novini.bg/ Canva

В Кипър започва ваксинационната кампания срещу Covid-19 и сезонния грип, обяви здравното министерство. То предоставя безплатни ваксини срещу двата вируса, като всички здравноосигурени на възраст над 6 месеца имат право на тях, но с приоритет ще са уязвимите и високорисковите групи, се казва в съобщението му. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33058

От днес ваксините срещу двата вируса са достъпни за гражданите и е създадена необходимата организация за поставянето им, казаха от здравното министерство.

Ръст на случаите на грип и COVID-19 в Гърция

Според обявения от него план ваксинацията срещу Covid-19 на хората над 12-годишна възраст ще се извършва в държавните имунизационни центрове, а на децата от 6 месеца до 11 години - в центровете за закрила на майчинството и детето. Към центровете към министерството могат да се обръщат желаещите да получат двете инжекции едновременно. Поставянето само на противогрипната ваксина ще става при личния лекар.

Здравните власти отбелязват, че вирусите на грипа и Covid-19 ще циркулират заедно през есенно-зимните месеци, затова те препоръчват хората да се ваксинират в периода от средата на октомври до края на ноември, преди обичайното начало на сезонните инфекции.

Кипър е поръчал 145 000 противогрипни дози.

Здравното министерство уточнява, че сред групите, които ще бъдат с приоритет за ваксиниране, са над 60-годишните, както и деца и възрастни с редица хронични заболявания.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
209 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.16 | 08:35

1
не се наваксинираха тези

Добави коментар

Водещи новини