Проф. Ангелов с указания за противоепидемичните мерки по време на Великденските празници

bulphoto (архив)
share

Здравните власти препоръчаха задължително спазване на дистанция от 1,5 м., носене на маска, редовно проветряване и регулиране на потока в храмовете по време на Цветница и Великденските празници. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време не брифинг на здравните власти във връзка с пандемията, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Препоръчва се и намаляване на времетраенето на църковните ритуали, както и се препоръчва иконоите да не се целуват. Върбовите клонки - да се раздават извън църквите на всички хора, които желаят да получат на този ден, каза още министърът.

Указанията ще бъдат предоставени и на БПЦ.

Проф. Костадин Ангелов отчете рекорден брой поставени ваксини за ден

Няма особени разлики от миналата година, уточни държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Достъп до храма хората ще имат, ние препоръчваме това да става в моменти, когато няма струпване и при спазване на общите правила, които важат и за навсякъде, подчерта той. 

„Продължава намаляване на заболеваемостта в страната. Тя падна под 400 средно за страната от вчера. Надявам се, че тази тенденция ще е устойчива“, заяви държавният здравен инспектор . Той добави, че това ни дава възможност да разхлабим още противоепидемични мерки, но не и да се отпускаме твърде много.

Считано от утре се разрешават групови занятия в образователни и езикови центрове, като се спазва отстоянието, носенето на маски, проветряването и дезинфекцията. От 10 май, със следващата заповед, след като бъде удължена епидемичната обстановка, ще бъдат увеличени присъствените класове, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването в оставка.

Проф. Ангелов добави, че се разхлабват следните мерки: „Посещенията на спортни събития на открито се допуска публика от 30% на местата, но не повече от 1000 души на сектор от 24.04. От 1 май ще разрешим влизането в страната да става по три начина – със сертификат за ваксинация, с отрицателен PCR тест или някои конкретни антигенни тестове и документ за преболедуване от COVID-19 не по-рано от шест месеца назад.

Той уточни, че тези начини за влизане са заложени и в изискванията на ЕС. Организираните пътувания - за тях не се предвижда нищо до края на месеца, посочи проф. Ангелов.

Здравният министър в оставка напомни, че още не сме излезли от пандемията и разумът трябва да ни води. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини