Руски генерал разтури органа, координирал отбраната на Курска област

Getty images (архив)
share

"Руският генерал Александър Лапин разтури органа, който координираше отбраната на западната Курска област", това написа в. "Уолстрийт джърнъл".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14364

"Лапин встъпи в длъжност командващ на Ленинградския военен окръг, на чиято територия се намира и Курска област, на 15 май. Малко по-късно той посети района, инструктира военните и разпусна органа, съставен от представители на военното, вътрешното министерства и на министерството на извънредните ситуации", разказа медията от САЩ

"Армията има достатъчно ресурс, за да отблъсне евентуална атака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ)", каза той преди да разтури органа", посочи още изданието.

Александър Лапин

"Думите на Лапин се опровергават от изказвания на бойци от състава на ВСУ. Военни на Киев, които влязоха на територията на Руската федерация на 6 август, разказаха, че първите войници, които са видели са били от 488-и мотострелкови полк. Това бяха наборници-новобранци. Ние не срещнахме никаква съпротива. Смятахме, че руснаците имат поне 120 танка, бронетранспортьори и друга бойна техника, но видяхме не повече от 20 единици техника", споделиха от ВСУ пред "Уолстрийт джърнъл".

По-рано главнокомандващият на украинската армия Олександър Сирски заяви, че ВСУ контролират 93 селища в Курска област  площ от 1263 квадратни километра.

Днес германият вестник "Билд" съобщи, че ВСУ са започнали да щурмуват ключовото село Коренево, което се намира на 19 километра от границата с Украйна. "Ако този населен пункт бъде превзет, това ще бъде звучен шамар за Владимир Путин. За разлика от превзимането на град Суджа (14 август), за Коренево никой няма да може да се оправдае с внезапно нападение. Две седмици след старта на операцията на ВСУ руските войски в района са поставени в състояние на повишена бойна готовност", каза военният експерт от Федералната република Юлиан Рьопке.

Междувременно едно от малкото независими от властите в Москва издания "Медуза" написа: Кремъл отново въведе в оборот термина "Нова реалност". Пропагандната машина на Русия използваше това словосъчетание по време на пандемията  от COVID-19 (започнала през март 2020 г.) и след първите неуспехи на Русия в пълномащабната ѝ инвазия срещу Украйна (стартирала на 24 февруари 2022 г.). Сега фразата се използва, за да се подготвят гражданите на страната за това, че боевете между ВСУ и руските сили в Курска област ще продължат дълго.

В сряда издаваният в Нидерландия вестник "Москоу таймс" съобщи, че Централната избирателна комисия (ЦИК) в Русия е отменила насрочените за 6–8 септември тази година частични местни избори в Курска област. "От ЦИК не определиха друга дата за вота", добави базираната в западноевропейското кралство медия.

Русия забрани сайтовете за запознанства в окупирания Курск

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14364

Водещи новини

Още новини