Средиземно море става все по-опасно и непредсказуемо

  • 21 август 2024 19:39

  • 2125
  • 1
Средиземно море става все по-опасно и непредсказуемо
© pixabay

Климатолози и моряци алармират, че времето в Средиземно море става все по-непредсказуемо, а потъването на луксозна яхта, закотвена край бреговете на Сицилия, е последният знак, че то става все по-опасно за навигация, съобщава Фокус.

Учени твърдят, че глобалното затопляне прави силните и неочаквани бури по-чести в морето.

Президентът на Италианското метеорологично дружество Лука Меркали подчертава, че температурите на морската повърхност около Сицилия в дните преди корабокрушението са били около 30 градуса по Целзий - почти три градуса над нормата.

Човек оцеля пет часа в Средиземно море

"Това създава огромен източник на енергия, който допринася за тези бури“, обясни той пред Ройтерс.

Опитни шкипери като Масимо Араму, който ръководи училището по ветроходство Akua на брега близо до Рим, също забелязват промените в Средиземно море.

Араму, който в момента е около Гърция, казва, че не обича да плава по крайбрежието на Тиренско море в Италия около Сицилия или испанските Балеарски острови, защото там "извънредните ситуации често възникват внезапно“.

Миналата седмица буря, подобна на тази, която потопи яхтата Bayesian, удари Балеарския архипелаг, който включва островите Ибиса и Майорка.

Джулиано Гало, бивш капитан, плавал дълго време в Атлантическия океан, казва, че Средиземно море става все по-подобно на Карибите - с райони, които много лодки избягват.

"Но в Средиземно море всичко е по-малко предвидимо“, допълва той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2125 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.21 | 20:03

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини