16 000 пропуснаха да декларират хонорари и субсидии пред НАП

  • 21 август 2024 18:22

  • 1117
  • 1
16 000 пропуснаха да декларират хонорари и субсидии пред НАП
©

Близо 16 000 души са пропуснали да обявили хонорари, земеделски субсидии или суми от наложени платежи от продажби в интернет през 2023 г., обявиха от НАП.

Приходната агенция ще им напомня с писма, имейли или с обаждане по телефона да декларират доходите си. Оттам посочват, че гражданите трябва да обявят доходите си в рамките на две седмици от получаване на известието за това.

От НАП отбелязват, че разполагат с информация за сумите, получени през 2023 г. от физическите лица. Тези данни са подадени в приходната агенция от куриерските фирми - за плащания чрез наложен платеж, от работодателите - з за изплатени хонорари по граждански договори и от Държавен фонд "Земеделие" - за отпуснатите субсидии.

ГДБОП и НАП разбиха престъпна група, ощетила бюджета с близо 9 млн. лева

От проходната агенция припомнят, че данните за доходите са вписани в предварително попълнените годишни данъчни декларации, като информацията за вида на получените доходи е отразена в съответните приложения към документа. Те отбелязват, че преди да бъдат подписани и подадени, предварително попълнените данни следва да се прегледат, допълнят и коригират при необходимост, както и да се прецени дали доходите, вписани в декларацията, са облагаеми или необлагаеми.

Облагаемите доходи подлежат на задължително деклариране, а необлагаемите, каквито например са доходите от продажба на лични вещи, могат да се обявят по желание.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1117 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.21 | 20:05

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини