Владимир Путин има сериозни проблеми

gettyimages
share

Русия твърди, че държи силната позиция в газовата ситуация, но изглежда, че Владимир Путин има сериозни проблеми. Руснаците са започнали да изгарят природен газ, като пламъците могат да се видят чак от Финландия. Те вече продължават повече от месец, съобщава авторитетната финландска медия Yle.

Изданието се позовава на граждански сигнал, в който се твърди, че всеки може да види пламъците във вечерните часове от брега на най-югоизточната финландска община Виролахти. Ари Лайне съобщава, че е видял огромни огнени вълни, когато е посетил остров Ланскери край руската граница на 24 юли. Наблюдавал ги е с телескоп и е заснел снимки на пламъците, публикувани впоследствие от Yle, които са потвърдили информацията.
 

 

„Определих посоката и започнах да се чудя дали идва от същата посока, от която са газ станциите. Да, тя съвпадна“, казва Лайне.

Според сателитни снимки от системата за мониторинг на пожарите на НАСА, от 17 юни насам всеки ден са откривани пламъци в компресорната станция Портовая на руската държавна компания „Газпром“. В близост до станцията не са наблюдавани други пламъци. Компресорната станция е станция, в която се повишава налягането на газа и по този начин се увеличава преносният капацитет на газопреносната мрежа. Вероятно пламъците са причинени от изгаряне на природен газ в компресорната станция, констатират от финландската медия. Изгаряне в случая означава контролирано и умишлено унищожаване на горящ газ. Това вероятно е причината за пламъците. Тази гледка е често срещана и във Финландия през годините, например в рафинерията „Несте“ в Порвоо, отбелязват от Yle.

"Газпром": Доставката на турбина за "Северен поток" е невъзможна

Според сателитните снимки на НАСА обаче - преди този период в района на компресорната станция на "Газпром" на брега на Финския залив не е засичан огън от септември миналата година. Финландия не е получавала природен газ от Русия от май, тъй като отказа да плаща за газа в рубли, поискани от Кремъл. Същото сториха през април и България, и Полша, а по-късно Путин спря кранчето на още европейски страни.

 

 

Водещи новини

Още новини