Русия разкритикува НАТО: Съсредоточила се върху несъществуваща заплаха от изток

share

Русия разкритикува НАТО, че се е съсредоточила върху сдържането на несъществуваща заплаха от изток, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тя обвини Алианса, който реши на срещата си на върха във Варшава в петък и събота да увеличи своето военно присъствие по източния си фланг, че е демонизирал Москва.

Целта на НАТО, според Захарова, е да отвлече вниманието от собствената си деструктивна роля и тази на отделни съюзници при провокирането на кризи и поддържането на напрежение в различни региони. Говорителката на руското външно министерство не скри удивлението си, че алиансът укрепва източния си фланг на фона на безпрецедентната терористична заплаха от юг.

На заседанието на Съвета НАТО-Русия в сряда в Брюксел Москва ще поиска обяснения за плановете на алианса. Русия ще поиска обяснения от НАТО и за проекта на Финландия за подобряване на противовъздушната отбрана в Балтийско море. Постоянните представители на страните членки на алианса ще се срещнат с руския си колега Александър Грушко на 13 юли, за да информират за решенията, взети на форума в полската столица.

Водещи новини

Още новини