Нарендра Моди остава на власт с мнозинство в Лок Сабха, сочат първите екзитполове

  • 01 юни 2024 20:55

  • 518
  • 2
Нарендра Моди остава на власт с мнозинство в Лок Сабха, сочат първите екзитполове
© Gettyimages

Индийската коалиция "Национален демократичен алианс", оглавявана от партията на премиера Нарендра Моди "Бхаратия Джаната", води в няколко екзитпола, резултатите от които бяха публикувани след края на днешния седми и последен етап от изборите за Лок Сабха (долната камара на индийския парламент), съобщи индийската телевизия Ен Ди Ти Ви.  

Според резултатите от екзитполовете на пет социологически агенции правителството на Моди ще остане на власт и ще разполага с повече от 350 места в 543-членната долна камара на парламента, където за обикновено мнозинство са нужни 272 места.

Засега данните от екзитполовете сочат, че опозиционният блок ИНДИЯ, оглавяван от партията "Индийски национален конгрес" (ИНК), ще получи между 125 и 150 места.

Моди гласува на парламентарните избори в родния си щат Гуджарат

Избирателните секции бяха затворени в 18:00 ч. местно време. Очаква се избирателната активност да надхвърли 60%, но официалните данни все още не са излезли.

"Днес е исторически ден за Индия", заяви в прессъобщение индийската избирателна комисия. "Общите избори за 2024 г., чиято първа фаза бе на 19 април и се произведоха в седем етапа, приключиха днес. Индийските избиратели упражниха най-съкровеното си право да дадат гласа си за конституирането на 18-ата Лок Сабха. Великите индийски гласоподаватели, независимо от тяхната каста, вероизповедание, религия, социално-икономически и образователен произход, отново спечелиха. Истинският победител в действителност е индийският избирател", добавя БТА.

Парламентарните избори в Индия - най-многолюдната държава в света, с население от повече от 1,4 милиарда души, продължават общо 44 дни, което ги прави най-продължителните в света. Право на глас имат близо 970 милиона души - над една десета от населението на Земята.

От 969-те милиона регистрирани избиратели - повече от населението на Европейския съюз и Съединените щати, взети заедно, 18 милиона имат право да гласуват за първи път. Около 197 милиона пък са под 30-годишна възраст. С организацията и охраната на електоралния процес са заети 15 милиона души.

Предвидено е резултатите да бъдат обявени на 4 юни - три дни след като приключи това "гигантско упражнение по демокрация", както го наричат политическите анализатори. На изборите ще бъде определен новият състав на 545-местната Лок Сабха. Хората на практика ще гласуват за 543 депутати, а останалите двама ще бъдат назначени от президента.

В Индия горната камара на парламента - 245-местната Раджа Сабха (Съвет на щатите), се избира от законодателните събрания на 28-те щата и осемте съюзни територии, като 12 от сенаторите се назначават от държавния глава.

Вотът се смята за един от най-значимите в историята на Индия. Ако Нарендра Моди спечели, той ще стане вторият индийски лидер, който остава на власт в продължение на три последователни мандата след Джавахарлал Неру – първият министър-председател, управлявал Индия. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
518 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.01 | 23:00

2
❤️Здравейте) Казвам се Джулия, на 23 години съм) Амбициозен 18+ еро модел) Харесва ми да правя голи снимки) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id398062

2024.06.01 | 20:59

1
новини ОТРАЗИХТЕ ЛИ ПОХОДА НА МИРА В УНГАРИЯ!?!?!?!?!?

Добави коментар

Водещи новини