ЕК плаши Италия с глоба

gettyimages
share

Причината за налагането на паричното наказание е невъзможността на правителството да се справи с кризата с болклука в Неапол, пише италианският в. "Ил Соле 24 оре".

Комисарят по околната среда Янез Поточник каза: "Надявам се, че италианските власти най-накрая ще започнат да решават проблема и ще направят така, че парите на данъкоплатците ще отидат за подобряването на състоянието на града, а не за плащане на глоба", казва икономистът от Словения. Той е убеден, че Рим не иска да изчисти привлекателния за туристите южен град. "От 2007 г., когато Брюксел обърна внимание на проблема на правителството на Силвио Берлускони, нищо не се е променило", допълни Поточник. Време е да се наложат финансови санкции.

Премиерът на Италия много пъти е обещавал, че ще изчисти Неапол. По неофициални данни в столицата на провинция Кампания има 3000 тона отпадъци. Управлението на отпадъци се държи от мафията и ненамесата от Рим доведе до кризата в морския град. Съседните области отказвата да приемат отпадъците на своя територия.

Водещи новини

Още новини