Швеция се надява Унгария скоро да одобри присъединяването ѝ към НАТО

pixabay
share

Швеция се надява Унгария съвсем скоро да приеме кандидатурата на Швеция в НАТО. Това заяви днес външният министър Тобиас Билстром, цитиран от Reuters.

"Приветстваме Турция, която завърши процесът по ратификация, и очакваме Унгария да я последва", заяви той по време на своя реч в парламента.

Унгария е единствената страна-членка на НАТО, която все още не е одобрила кандидатурата на Швеция.

Полша призова Унгария бързо да одобри членството на Швеция в НАТО

Припомняме, че Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО миналата година. Анкара ратифицира членството на Финландия, но повдигна възражения срещу кандидатурата на Швеция заради това, което каза, че защитава Стокхолм на групи, които Анкара смята за терористи.

На 23-ти януари турският парламент одобри присъединяването на Швеция към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), като по този начин Стокхолм се приближи до 32-рия член на Алианса. Решението, което се очаква да бъде окончателно одобрено от президента Реджеп Тайип Ердоган, бележи значителна промяна в отбранителната политика на Швеция и оставя Унгария като единствената оставаща членка на НАТО, която все още не е ратифицирала кандидатурата на Швеция.

Водещи новини

Още новини