Полша призова Унгария бързо да одобри членството на Швеция в НАТО

  • 07 февруари 2024 17:05

  • 742
  • 5
Полша призова Унгария бързо да одобри членството на Швеция в НАТО
© Pixabay

Полският министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш призова днес за създаване на „коалиция за натиск“, която да накара Унгария „незабавно да се съгласи“ на присъединяването на Швеция към НАТО, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Унгария е единствената страна членка на НАТО, която все още не е одобрила кандидатурата на Швеция в НАТО, след като Турция най-накрая даде зелена светлина на Стокхолм. Унгарските правителствени служители заявиха, че искат първо шведският премиер Улф Кристершон да посети Будапеща, преди да дадат одобрението.

По време на пресконференция днес министърът на отбраната и вицепремиер на Полша Владислав Кошиняк-Камиш заяви, че присъединяването на Швеция засяга „основен въпрос за сигурността в Европа и по света, както и за засилването на северния фланг на НАТО“.

„След решението на Турция да се съгласи на присъединяването на Швеция към НАТО, вярвам, че унгарците трябва незабавно да дадат подобно съгласие“, заяви Кошиняк-Камиш. „Всякакво забавяне, всякакво блокиране на засилването на съюза, който включва и Унгария, е в ущърб на Алианса и ще навреди на нашите страни, включително и на Унгария“, допълни той.

Унгария няма да пусне Швеция в НАТО на извънредното заседание на парламента

Министърът допълни, че ще повдигне въпроса пред Вишеградската четворка, включваща Чехия, Унгария, Полша и Словакия, на срещата на министрите от ЕС, както и пред генералния секретар на НАТО.

„Струва си да образуваме коалиция, която да упражни позитивен натиск, позитивни емоции, които да поощрят Унгария да вземе решението колкото се може по-бързо. Не мога да си представя, че Унгария ще блокира в дългосрочен план [присъединяването на Швеция към НАТО]“, допълни той.

Министърът отправи призива си след като управляващата в Унгария коалиция "ФИДЕС-Християндемократическа народна партия" бойкотира в понеделник извънредно парламентарно заседание, посветено на присъединяването на Швеция към НАТО.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
742 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.02.08 | 00:11

5
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex
Златни Бандеровци

2024.02.07 | 17:38

4
Бързо бързо поляците забравиха украинското клане на поляци и отнетите полски територии
И НА БОГА ВИ

2024.02.07 | 17:29

3
И НА 12 ГАДНИ ПЕ ДЕ РАСТА ! С М Ъ Р Т!
ШИ БАНИ ИЗРОДИ

2024.02.07 | 17:20

2
С М Ъ Р Т !
ПОЛСКИТЕ ИЗРОДИ

2024.02.07 | 17:18

1
СИ ТЪРСЯТ ЗАЩИТНИК ОТ БОГА :)

Добави коментар

Водещи новини