Гърция предприема стъпки за ограничаване на зависимостта от руски газ

Getty Images
share

Гърция предприема стъпки за ограничаване на зависимостта от руски газ, коментират гръцки медии, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14035

В публикация под заглавие „Гърция затваря кранчето на руския газ и се обръща към втечнения газ“ електронното издание на в. „Прото тема“ отбелязва, че в момента руският газ покрива 45 на сто от вътрешното потребление.

Санкциите на ЕС и САЩ срещу Москва след нахлуването й в Украйна създават нови условия на международната енергийна карта, отбелязва изданието. В реч пред парламента вчера премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис не изключи вероятността за опити за изнудване от страна на Русия предвид ролята й на доставчик на природен газ, което ще предизвика скок на цените.

Обявеното от Мицотакис изграждане на втори терминал за втечнен газ в Александруполис бележи „енергийния завой на страната и повторното й излизане на енергийната карта“, се отбелязва в публикацията, като се допълва, че подобни съоръжения могат да ограничат геополитическите опасности и да служат за справяне с енергийната криза.

Днес извънредно ще заседава комисията за управление на кризи на гръцкия регулаторен енергиен орган, за да се оцени създалата се ситуация и да се вземат мерки за диверсификация на енергийните източници.

Гърция ще изгради втори терминал за втечнен природен газ в Александруполис

Според изнесени от гръцкия премиер данни през януари 47 на сто от енергийните нужди на страната са покрити от втечнен газ и 20 на сто от доставки от Русия.

Вчера компанията „Газтрейд“ (Gaztrade) внесе искане за разрешително за изграждане на независима система за природен газ в гръцкия регулаторен орган. Проектът цели подсилване на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и трасетата за захранване с природен газ на Гърция и цяла Югоизточна Европа.

Компанията, в която акционерно участие имат българската „Българтрангсаз“ ЕАД (Bulgartransgaz EAD) , Газлог Сайпръс инвестмънт (Gaslog Cyprus Investments Ltd), държавната газова компания на Гърция ДЕПА и операторът на газоразпределителната система на Гърция ДЕСФА, вече е получила първото си разрешително за изграждане на „терминал за втечнен газ в Александруполис“, за който наскоро е било взето окончателно инвестиционно решение и е във фаза на реализация със срок за пускане в експлоатация в края на 2023 г, пише в. "Прото тема". Проектът предвижда възможности за съхранение на втечнен газ, наземна система и подводен газопровод, който да свързва терминала със съществуващата газопреносна система в региона.

В публикация на в. „Катимерини“ се посочва, че днес ще бъдат определени условията за издаване на лицензи за експлоатиране на геотермална енергия, което е стъпка към използване на местни енергийни източници за намаляване на цените в сектора и постигане на нулеви емисии през 2050 г.

В съобщение на енергийното министерство се отбелязва, че има сериозен инвестиционен интерес и скоро ще бъдат определени райони, в които може да се развива експлоатацията на геотермалната енергия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14035

Водещи новини

Още новини