Водна криза в полите на Рила: „Чаршафите излизат кафяви“

  • 03 юли 2024 09:26

  • 230
  • 0
Водна криза в полите на Рила: „Чаршафите излизат кафяви“
© Novini.bg/ Canva

Водна криза и частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево.  За пореднa година хората са на воден режим.

Всяко лято в тези населени места намиращите се в полите на Рила планина имат недостиг или липса на вода през летните месеци, когато пък я има – особено след дъжд, водата е мътна и неизползваема.

Хората посочват, че не става нито за пиене, нито за готвене, нито за пране, и допълват, че белите им чаршафи излизат кафяви.

Водата в Кърджалийски села е заразена с ешерихия коли

„Когато имаме вода я събираме в туби и в други резервоари – кой с каквото разполага. Някои са си направили саморъчно направени системи, поставят се хидрофоли. Всеки се спасява по единично“, разказа местен жител.

„Не може от 8-10 км водата да тръгва чиста, а тук да пием мръсна вода. Кой е виновен? А селото е прекрасно“, казва друг мъж.

Местните жители обясняват, че си носят вода от други места, купуват си от други места или използват дори чешма за магарета.

Хората посочват още, че не могат да изкъпят малките си деца.

Кметът на село Мурсалево Юри Ковачев коментира, че водохващането в Рила планина е направено около 1950-1951 година, а след това са правени частични ремонти, но не и основни.

Представители на ВиК-Кюстендил, които са оператори за района, бяха поканени за коментар, но никой не застана пред камерата на bTV.

От Областната администрация обещават, че ще бъде направен ремонт на водохващането.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
230 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини