Япония пуска нови банкноти с холограмни портрети

  • 03 юли 2024 10:13

  • 403
  • 0
Япония пуска нови банкноти с холограмни портрети
© pixabay

Япония пусна в обращение днес първите си нови банкноти от 20 години насам, включващи триизмерни портрети на видни личности от финансовия и образователния сектор институции, в опит да контрира фалшификаторите, предаде Ройтерс.

Банкнотите използват модели за генериране на холограми на портрети, обърнати в различни посоки, в зависимост от ъгъла на гледане, използвайки технология, която Японското национално печатарско бюро, занимаващо се с печатане на банкноти, ценни книжа и пощенски марки, казва, че е първата в света за хартиени пари.

"Лицата на онези, които представляват японския капитализъм, овластяването на жените и технологичните иновации, са на новите банкноти", заяви премиерът на страната Фумио Кишида на церемония.

Стъпката идва точно когато икономиката преминава във фаза на растеж за първи път от три десетилетия, добави той.

Въпреки че съществуващите банкноти остават в употреба, на гарите, паркингите и магазини за бързо хранене се опитват да обновят платежните машини, тъй като правителството иска потребителите и бизнеса да използват по-малко пари в брой и така да дигитализира икономиката.

Върху новата банкнота от 10 000 йени (62 долара) е ликът на Ейчи Шибусава (1840-1931), основателят на първата банка и фондова борса в страната, който често е наричан "бащата на японския капитализъм".

Японската йена с най-нисък курс спрямо долара от близо 38 години

Банкнотата от 5000 йени представя преподавателката Умеко Цуда (1864-1929), която основава един от първите женски университети в Япония, а върху банкнотата от 1000 йени е портретът на Шибасабуро Китасато (1853-1931), учен-медик, eдин oт oтĸpивaтeлитe нa пpичинитeля нa чyмaтa, извecтeн ĸaтo "бaщaтa нa cъвpeмeннaтa япoнcĸa мeдицинa".

Властите планират да отпечатат около 7,5 милиарда банкноти с новия дизайн до края на текущата фискална година. Те ще бъдат добавени към 18,5 милиарда банкноти на стойност 125 трилиона йени, които вече са в обращение към декември 2023 г.

"Парите са сигурно средство за плащане, което може да се използва от всеки, навсякъде и по всяко време, и те ще продължат да играят значителна роля", заяви управителят на Японската централна банка Казуо Уеда.

Централната банка провежда опити с цифрови валути, но правителството не е взело решение дали да издаде цифрова йена.

Първото подновяване на хартиените пари от 2004 г. насам насърчи бизнеса да обнови разплащателните машини за клиенти, предпочитащи парите в брой.

Безкасовите плащания в Япония почти се утроиха през последното десетилетие, за да съставят 39 на сто от потребителските разходи през миналата година, но все още изостават от световните тенденции и трябва да нараснат до 80 на сто, за да се насърчи производителността, каза правителството.

Приблизително 90 на сто от банкоматите, машините за билети за влакове и касовите апарати за търговия на дребно са готови за новите банкноти, но машините за билети, ресторанти и паркинги са само наполовина подготвени, заяви Японската асоциация на производителите на вендинг машини.

Близо 80 на сто от 2,2 милиона автомати за продажба на напитки в страната също се нуждаят от подобрения.

Може да отнеме време до края на годината, за да бъдат готови машините, каза Такемори Каванами, изпълнителен директор в компанията за машини за билети "Елком" (Elcom).

"Това е твърде бавно, но ни липсват компоненти", добави той, тъй като клиентските поръчки за надграждане надхвърлиха очакванията.

Много японски ресторанти за бързо хранене, като магазини за рамен и магазини за говеждо месо, разчитат на машини за билети, за да намалят разходите за труд, но някои собственици на малък бизнес, борещи се с инфлацията, са недоволни от допълнителната инвестиция.

"Замяната на машината няма влияние върху продажбите, така че това ни носи само негативи, в допълнение към нарастващите разходи за труд", каза управителят на три магазина в столицата Токио Шинтаро Секигучи, управител на три магазина за рамен в Токио, който е похарчил около 600 000 йени за обновяване на автоматите за билети.

Последвайте канала на

Калина Христова
403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини