Науката зад алтернативите без дим

  • 03 юли 2024 09:46

  • 7512
  • 0
Науката зад алтернативите без дим
© Филип Морис България

Въз основа на знанието, че никотинът е пристрастяващ, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето, учени задават въпроса дали има начин, по който може да се намали вредата от употребата на тютюна като се премахне горенето и цигарения дим?

Така започват разработките на продукти с никотин, но без горене, които имат за цел да намалят вредата за всички онези пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат.

Ако достатъчен брой пълнолетни пушачи по света, които иначе биха продължили да пушат, преминат към налични доказано по-малко вредни алтернативи, може да се постигне по-бърз резултат за намаляване на вредата от тютюна с цел подобряване на общественото здраве.

Проблемът е в горенето и дима 

Тютюневите изделия за пушене (конвенционални цигари, пури, пурети, тютюн за ръчно или машинно свиване, лула, наргиле) се консумират чрез запалване и изгаряне на тютюна в тях при температури от 400 до 800°C. Тютюнът се превръща в пепел и дим, който съдържа хиляди вредни остатъчни вещества от горивния процес, като катрани, въглероден окис и много други, включително и никотин.

Общото между продуктите без дим е, че те не изгарят тютюна и следователно при тях не се образува дим или пепел. Тези продукти не са без риск и съдържат никотин, който води до пристрастяване, но за всички онези пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат, бездимните продукти представляват по-добра алтернатива.

При устройствата за нагряване на тютюн се използва истински тютюн, но за разлика от цигарите, тук няма горене, а контролирано нагряване до по-ниски температури - 350°.

Електронните цигари не нагряват тютюн, а течност, съдържаща никотин, до температури до 250°С.

И при употребата на електронни устройства за нагряване на тютюн, и при електроните цигари не се образува дим, а аерозол - суспензия от течни и/или твърди частици в газ, където има значително намаление на нивата на вредни вещества в сравнение с цигарения дим.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България

Последвайте канала на

Novini.bg
7512 0

Водещи новини