Така започват разработките на продукти с никотин, но без горене, които имат за цел да намалят вредата за всички онези пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат.
Проблемът е в горенето и дима
При устройствата за нагряване на тютюн се използва истински тютюн, но за разлика от цигарите, тук няма горене, а контролирано нагряване до по-ниски температури - 350°.
Електронните цигари не нагряват тютюн, а течност, съдържаща никотин, до температури до 250°С.
Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България
Въз основа на знанието, че никотинът е пристрастяващ, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето, учени задават въпроса дали има начин, по който може да се намали вредата от употребата на тютюна като се премахне горенето и цигарения дим?
Ако достатъчен брой пълнолетни пушачи по света, които иначе биха продължили да пушат, преминат към налични доказано по-малко вредни алтернативи, може да се постигне по-бърз резултат за намаляване на вредата от тютюна с цел подобряване на общественото здраве.
Тютюневите изделия за пушене (конвенционални цигари, пури, пурети, тютюн за ръчно или машинно свиване, лула, наргиле) се консумират чрез запалване и изгаряне на тютюна в тях при температури от 400 до 800°C. Тютюнът се превръща в пепел и дим, който съдържа хиляди вредни остатъчни вещества от горивния процес, като катрани, въглероден окис и много други, включително и никотин.
Общото между продуктите без дим е, че те не изгарят тютюна и следователно при тях не се образува дим или пепел. Тези продукти не са без риск и съдържат никотин, който води до пристрастяване, но за всички онези пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат, бездимните продукти представляват по-добра алтернатива.
И при употребата на електронни устройства за нагряване на тютюн, и при електроните цигари не се образува дим, а аерозол - суспензия от течни и/или твърди частици в газ, където има значително намаление на нивата на вредни вещества в сравнение с цигарения дим.
)