Горната камара на германския парламент одобри нов закон срещу COVID

gettyimages
share

Горната камара на германския парламент одобри нов закон, насочен към сдържане на четвъртата вълна на пандемията от коронавирус, тъй като броят на заразените и хоспитализираните нараства в цялата страна, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Въпреки първоначалните очаквания за съпротива на консервативното мнозинство в камарата, в която са представени всичките 16 провинции, Бундесратът прие законопроекта с единодушие.

Хайко Маас: Германия няма да влезе в национален локдаун

Новият закон заменя разпоредби за извънредни ситуации, които изтичат идния четвъртък. Мерките въвеждат т.нар. тройно правило - оздравели, ваксинирани или наскоро тествани, могат да бъдат на работното си място и да пътуват с обществен транспорт.

Правилата за посещение в старчески домове също са затегнати. Мерките обаче не включват затваряне на училища и бизнеси. Бундесратът прие новия закон след постигане на компромис по време на вчерашното видеоконферентно заседание на премиерите на провинции с канцлерката Ангела Меркел и други членове на нейния кабинет. Компромисът предвижда нова оценка на разпоредбите след три седмици и промяна на мерките там, където е необходимо.

Противници на закона са особено загрижени, че правомощията на провинциите да затварят кафенета и ресторанти са били отменени. Съгласно новите мерки, фирмите ще са задължени да предлагат да се работи от вкъщи, където е възможно. Освен това, ще има още по-сурови санкции за хора, които фалшифицират ковид сертификати.

Вчера долната камара на парламента - Бундестагът, прие закона след разгорещен дебат. Внесоха го трите партии, които в момента подготвят ново коалиционно споразумение, след изборите през септември.

Партията на Меркел - Християндемократическият съюз, заедно с баварската си посестрима Християнсоциален съюз, критикуваха законопроекта за това, че не предоставя по-големи права на провинциите, които отговорят за здравната политика по места.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини