Кметът на Букурещ поиска премахване на рекламни пана, изобразяващи лекари като светци

Pixabay
share

Кметът на Букурещ Габриела Фиря поиска премахването на рекламни пана в румънската столица, на които лекари са изобразени като светци, съобщава в. "Адевърул".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Фиря заяви, че искането се базира на факта, че "Румънската православна църква и много жители на Букурещ смятат тези изображения за обидни". Тя посочи още, че рекламните фирми биха могли да заменят паната с други, които да изразят почитта към лекарите-герои, без да накърняват религиозните чувства на минувачите.

"Адевърул" отбелязва, че художничката от Букурещ Уанда Хутира е създала серия от илюстрации, представящи лекари като светци в рамките на рекламна кампания, целяща да изрази благодарност към лекарите, които се борят на първа линия с пандемията от COVID-19.

11 616 са заразени с коронавирус в Румъния

Кампанията обаче предизвика серия от негативни коментари в социалните мрежи и обвинения в светотатство, включително от страна на Румънската православна църква, съобщава БТА.

Говорителят на Румънската патриаршия Василе Банеску заяви, че кампанията представлява "опит за визуално малтретиране на християнската иконография".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини