Антониу Гутериш предупреди, че събитията по света започват да напомнят предвоенните години през миналия век

gettyimages
share

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че трябва да се избегне геополитическо развитие на събитията, подобно на това, довело до Първата световна война и на това през 30-те години на миналия век, съобщава Франс прес.

"Много елементи днес ми изглеждат подобни на началото на 20-ти век и на 30-те години на миналия век, което ме кара да се опасявам от невидим развой на събитията", заяви Гутериш на откриването на Форума за мира в Париж, организиран за стогодишнината от края на Първата световна война. Генералният секретар на ООН даде за пример търговските конфликти, все по-поляризираната политика и провала в борбата с неравенството, изваден на показ от финансовата криза през 2008 година.

Той изрази особени опасения от кризата на доверие към Европейския съюз и определи блока, изграден върху пепелищата на Втората световна война, като проект, който е прекалено важен, за да се провали.

"Човечеството все пак е усвоило урока: през 2008 г. икономическата депресия беше избегната благодарение на безпрецедентен арсенал от бюджетни и финансови мерки, което позволи да бъде спасена финансовата система", отбеляза Гутериш, цитиран от БТА. Той обаче посочи, че кризата е намалила стабилността на средните класи в развитите страни, което се отразява на резултатите от изборите през последните години, довели на власт популистки и изолационистки сили. "Реваншът на политиката над макроикономическия рационализъм отразява дестабилизацията на средните класи, блокирането на възможностите за издигане в социалната йерархия, стагнацията на заплатите, нарастването на неравенството и възмущението на народите от предателството на елитите", заяви генералният секретар.

Гутериш призна, че ООН има проблеми, но подчерта, че организацията играе важна роля в предотвратяването на световна война през последните 73 години, отбелязва АП. Той предупреди, че "отслабва духа на компромиса, на който се основават демокрациите и се засилва безразличието към общите правила", Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е изразявал презрение към многостранните организации, не присъства на форума.

Водещи новини

Още новини