Бивш френски президент: Гърция да излезе от Еврозоната

gettyimages
share

Гърция трябва да се откаже от еврото, каза Валери Жискар д'Естен, предаде РИА Новости.

Политикът, който бе президент на Франция от 1974 до 1981 г., коментира икономическата ситуация в южноевропейската държава. "Влизането на Гърция в Еврозоната през 2001 г. бе очевидна грешка. Аз лично се противопоставях тогава. Германците също бяха против приемането на Атина. Еврозоната обаче пусна Атина, защото други държави, включително и Франция, настояваха за гръцкото членство в клуба на страните, използващи общата валута. Гърция може да реши своите проблеми само ако се върне към обезценената си валута. Ето защо сега е необходимо да се разгледа този сценарий, но анализът трябва да бъде направен без емоции и с оглед на гръцките интереси", смята той.

"Гърция трябва да девалвира валутата си, защото икономиката на страната не може да се възстанови и да се върне към растежа, използвайки такава силна валута, каквато е еврото", смята д'Естен. В същото време той не изключва варианта Гърция, ако излезе от кризата, да се върне в Еврозоната.

"Атина трябва да си обезцени валутата. Ако това не бъде направено, положението ще се влоши още повече и ще доведе до още по-тежка криза", отбеляза бившият френски президент.

Водещи новини

Още новини