Бивш германски канцлер нахока лидери

  • 03 ноември 2014 11:35

  • 2028
  • 3
Бивш германски канцлер нахока лидери
© gettyimages

Бившият германски канцлер Хелмут Кол критикува в новата си книга своя приемник Герхард Шрьодер, че е оставил Гърция да се присъедини към еврозоната, а сегашните световни лидери за това, че са изолирали Русия по време на украинската криза, според откъси, публикувани вчера в германския печат, съобщи АФП.

В книгата си "От загриженост за Европа", която ще излезе в сряда и от която в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува откъси, Кол критикува социалдемократа Шрьодер (управлявал в периода 1998-2005 г.), който в неговите очи е виновен, че се е съгласил Гърция да влезе в еврозоната през 2001 година. Той го критикува и че е спомогнал през 2003 г. за това Германия и Франция, управлявана по това време от Жак Ширак, да получат правото да не спазват Пакта за стабилност и растеж. Така двете страни се намират много извън дефицитния праг от 3 процента от брутния вътрешен продукт, разрешен от Брюксел. Тези две решения "са сред най-големите грешки", допуснати през последните години в ЕС, смята бащата на обединението на Германия. "Случилото се действително не прави чест на германската политика и същевременно е предателство за френско-германското сътрудничество", смята Кол.

В глава, посветена на Русия, политикът критикува западните лидери, които, според него, са изолирали Русия по време на украинската криза. За пример той дава решението на Г-7 да организира миналия юни среща на върха без Русия, което е "крайно и достойно за съжаление". Западните страни трябва да внимават "да не разрушат това, което постигнахме в миналото", предупреждава Кол, който ще представи книгата си днес във Франкфурт в компанията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето.

Последвайте канала на

БТА
2028 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.07.07 | 09:29

3
Наистина голям и достоен политик ! Сегашните са марионетки на САЩ !
BRD

2015.07.07 | 09:11

2
Абсолютно вярно!
пак от книгата му

2014.11.04 | 00:02

1
Кол още обвини Меркел,че не можела да си служи с нож и вилица,и че го е предала. Доста е злобно това за ножа и вилицата. Не ми се вярва. Меркел е дама.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини