Али Хаменей постави знак за равенство между Байдън и Тръмп

gettyimages
share

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей постави днес знак за равенство между сегашния президент на САЩ Джо Байдън и неговия предшественик на поста Доналд Тръмп, съобщи БТА.

Речта му е поставила под съмнение възможността за бързо възобновяване на преговорите за иранската ядрена програма.

"(Сегашното) американско правителство не е по-различно с нищо от предишното, защото иска от Иран в ядрената област, с различни думи, същото, което искаше и Тръмп", обобщи аятолах Хаменей. Той каза това, докато Западът, Русия и Китай чакат от края на юни знак от Иран, че е готов на възобновяване на започналите през април преговори във Виена за спасяване на международното споразумение от 2015 г. за иранската ядрена програма.

Иран: САЩ зависят от МОСАД

"По ядрения въпрос американците наистина нямат никакъв срам: въпреки че самите те се оттеглиха (от сделката) пред всички, сега говорят и поставят изисквания като че ли Ислямската република бе тази, която се оттегли", заяви иранският върховен лидер на среща с правителството на новия президент на страната Ебрахим Раиси.

Аятолах Хаменей предупреди, че "зад кулисите на външната политика на Съединените щати има свиреп вълк, който понякога се превръща в хитра лисица".

Новото иранско правителство встъпи в длъжност в сряда, след кат получи вот на доверие в парламента. По-рано този месец консерваторът Раиси положи клетва като нов президент на Иран, заменяйки на поста умерения Хасан Рохани.

През 2018 г. Тръмп едностранно изтегли Съединените щати от споразумението за иранската ядрена програма и възстанови американските санкции срещу Техеран. В отговор Иран започна година по-късно постепенно да спира да спазва своите ангажименти по сделката. Байдън, който положи клетва като президент на САЩ през януари, обяви, че иска да върне страната в споразумението, и през април във Виена започнаха преговори за постигане на тази цел. Те обаче са спрени от юни.

В днешната с реч иранският върховен лидер нарече ситуацията в съседен Афганистан "трагедия" и обвини за проблемите там Съединените щати, предаде Асошиейтед прес. "Трагедиите в Афганистан засягат дълбоко човешки същества (и бяха предизвикани) от Америка", каза аятолах Хаменей. Той добави, че САЩ са били окупирали Афганистан в продължение на 20 години.

Водещи новини

Още новини