Палестинският министър на труда подаде оставка; демонстрациите продължават след смъртта на активист

Getty Images/Guliver (архив)
share

Палестинският министър на труда Насри Абу Джиш подаде оставка, съобщи днес за Франс прес негов съпартиец, на фона на нарастващ народен гняв срещу Палестинската автономия начело с Махмуд Абас.

Смъртта миналия четвъртък на активиста за човешките права Низар Банат по време на задържането му от Палестинската автономия, предизвика вълна от възмущение на окупирания Западен бряг на река Йордан.

Почина палестинският активист, критик на президента Абас

За четвърти пореден ден за тази вечер са предвидени демонстрации в Рамала - седалище на Палестинската автономия, и в Хеброн в южната част на Западния бряг, където живееше Низар Банат.
На вчерашния митинг в Рамала имаше сблъсъци между протестиращи и масово мобилизираните сили на реда, които отговаряха със сълзотворни гранати на хвърляните по тях камъни.

Палестинската народна партия реши да се оттегли от палестинското правителство заради липсата на зачитане от негова страна на законите и на обществените свободи, заяви днес Исам Абу Бакр, член на централния комитет на тази някога комунистическа формация.

В резултат на това министър Джиш, бивш дипломат, роден през 1967 г., се оттегли от поста си, съобщи Абу Бакр за АФП.

Решението беше взето от политическото бюро на партията преди три дни, а централният комитет го одобри днес, уточни той.

43-годишният активист Низар Банат беше известен с видеоклиповете, които публикуваше в социалните мрежи. Той критикуваше Палестинската автономия на Абас, когото обвиняваше в корупция. Семейството на Банат обвинява палестинските сили за сигурност, че са го "убили". Палестинският премиер Мохамад Щайе обяви, че е започнало разследване.

Банат се беше кандидатирал като независим кандидат на палестинските избори, които трябваше да се произведат през май, преди да бъдат отложени за неопределено време от 86-годишния Абас, чийто мандат трябваше да завърши през 2009 г.

Последните избори в палестинските територии бяха парламентарните през 2006 г. Тогава напрежението между светската партия Фатах на Абас и ислямисткото движение Хамас доведе до въоръжени сблъсъци и географско разделяне на властта между Палестинската автономия - на Западния бряг, и Хамас, който контролира ивицата Газа, припомня АФП.

Водещи новини

Още новини