Служител в Министерството на културата е замесен в схемата с театрите

  • 11 октомври 2024 20:28

  • 535
  • 0
Служител в Министерството на културата е замесен в схемата с театрите
© pixabay

Служител на Министерството на културата е замесен в схемата за източване на пари чрез фиктивни договори в театрите в Разград и Смолян, съобщават от МВР.

Междувременно културното ведомство започнаха да проверяват театрите в страната за злоупотреби.

За плащанията към театрите отговарят петима души от финансовия отдел на министерството.

Проверяват още един театър за злоупотреби с бюджетни средства

Министърът на културата Найден Тодоров е разговарял с тях за случая с двата театъра, а обяснението било, че системата е пренатоварена от плащания.

„Аз категорично не изключвам възможността да е станало по небрежност. На директорите на културните институти е дадено по закон свобода да оперират със собствените си бюджети и ние разполагаме само с информацията, която те пратят“, заяви Найденов пред БТВ.

По-късно стана ясно, че замесен служител от министерството има, но без да се уточнява на каква длъжност е той. Повдигнати са обвинения на шестима души, пряко участвали в схемата.

„Сумата, която е преведена по сметките, е около 1,5 млн. лв. на базата на тези сключени фиктивни договори“, каза вътрешният министър Атанас Илков.

Подобни схеми обикновено се осъществяват чрез външни от театрите фирми, които предоставят услуги – понякога счетовподни, коментират от гилдията.

„И най-вероятно това е бил и поводът такава една външна фирма да ходи и да предлага своите счетоводни услуги на театрите, опитвайки се да ги извади от минусите, в които те са влезли заради слабо управление“ коментира председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Подобни практики са обществена тайна през годините, казва директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, който призова за по-ефикасен контрол.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини