Почина Кирил Маричков

  • 11 октомври 2024 19:36

  • 25523
  • 0
Почина Кирил Маричков
© Булфото (архив)

Почина легендарният музикант Кирил Маричков, предаде БТВ.

 Трагедията стана днес в село Селановци, Врачанско.

Кирил Маричков е трябвало да има концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал.

Незабавно е била повикана линейка, но по пътя към Оряхово 79-годишният баскитарист е починал.

Заради инцидента концертът бе прекратен. Отменени бяха и всички мероприятия, включени в програмата на събора на селото.

Екипът на NOVINI.BG изразява своите съболезнования към роднините и близките на човека, който бе един от създателите на легендарните рокгрупи "Бъндараците" и "Щурците".

Кирил Маричков е автор и изпълнител на такива култови песни като "Вкусът на времето", "Хамлет", "Рок в минало време", и други.

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г.

 

Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига именно с „Щурците“. Групата е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радиопредаване.

Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хардрок и прогресив рок.

 
Кирил Маричков бе фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група.
 

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на „Щурците“, Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм „Вчера“, включващ песента „Клетва“.

По-късно издава два солови албума („Зодия Щурец“ и „Искам да кажа“), в записите на които участват както гост музиканти, така и останалите членове на „Щурците“.

Понякога се събира с колегите си от групата за отделни концерти или за кратки турнета, като например „40 години Щурците“ през лятото на 2007 г. по повод на 40-годишнината от създаването на състава.

От 2013 г. Маричков е член на супергрупата „Фондацията“. През 2019 г. издава албума „75“.

 Наред с десетки български културни дейци като Васил Найденов, Богдана Карадочева, Тодор Колев, Йосиф Сърчаджиев, Стефан Димитров, Блага Димитрова, Васко Кръпката и др., в началото на 90-те години на XX век Кирил Маричков активно се включва в движението на демократичната опозиция против управлението на БСП.

През 1990 г. Маричков е избран за народен представител от листата на коалиция СДС в VII велико народно събрание, но по-късно го напуска. По време на предизборната кампания „Щурците“ записват популярната песен „Аз съм просто човек“, която се превръща в неофициален химн на опозицията.

През 2010 г. Маричков е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството. През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен.

 

Кирил Маричков претърпя инцидент. Връща се от турне в Северна Америка

Последвайте канала на

Валери Зайцев
25523 0

Свързани новини

Водещи новини