Климатичните промени са влошили урагана "Милтън"

  • 11 октомври 2024 22:30

  • 528
  • 1
Климатичните промени са влошили урагана "Милтън"
© Gettyimages

Валежите на урагана "Милтън", който причини смъртта на най-малко 16 души в САЩ, са били с около 20-30 процента по-интензивни заради климатичните промени, а ветровете му - с 10 процента по-силни, показва бърз анализ на научна референтна мрежа, цитиран от БТА. 

Мрежата World Weather Attribution (WWA) отчита, че без климатичните промени ураганът щеше да достигне сушата във Флорида с втора вместо с трета категория от общо пет по скалата на Сафир-Симпсън, която измерва интензивността на ветровете. 

Според Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) рискът от щети се умножава по четири за всяко увеличение на категорията. 

16 жертви на урагана "Милтън", нанесени са щети за милиарди

Анализът на WWA показва също, че вероятността от валежи, подобни на тези, съпътстващи урагана "Милтън", сега е около два пъти по-голяма при глобалното затопляне, което вече е с 1,3 градуса Целзий над прединдустриалните нива.

Бързият анализ, публикуван само два дни след като "Милтън" достигна сушата във Флорида, не е толкова задълбочен, колкото проучванията, които тази група от международни изследователи често провежда, за да оцени връзката между екстремните метеорологични явления по света и изменението на климата.

По-рано през седмицата обаче WWA публикува подробен анализ за урагана "Хелийн", който удари Флорида само две седмици преди "Милтън", включващ много сходни фактори.

Резултатите, получени за "Милтън", съответстват и на тези за други урагани в същия район. "Поради тази причина сме уверени, че промените в интензивните валежи на "Милтън" се дължат на предизвиканото от човека изменение на климата", пише WWA в доклада си. 

Бързото усилване на "Милтън" е било благоприятствано от много високите температури на морската повърхност в Мексиканския залив.

Според анализ на Имперския колеж в Лондон почти половината от преките икономически щети, причинени от "Милтън" и "Хелийн" във Флорида, може да бъде приписана на изменението на климата. Степента на тези щети все още предстои да бъде уточнена. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
528 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
....

2024.10.11 | 23:35

1
Ама разбира се че това е първият ураган въобще. Досега само ветрове и малко дъжд.

Добави коментар

Водещи новини