Град Мостар в Босна и Херцеговина преживява туристически бум

  • 11 октомври 2024 22:04

  • 400
  • 0
Град Мостар в Босна и Херцеговина преживява туристически бум
© pixabay

Директорът на Съвета по туризъм на град Мостар в Босна и Херцеговина Елвира Дилберович оцени изминалия летен туристически сезон като един от най-успешните досега, съобщава БТА. Сезонът, започнал през април с пристигането на 45 водещи туроператори от Сърбия като част от програма FAM Trip, продължи да отбелязва растеж до октомври.

„След това беше открита авиолиния между Белград и Мостар, което отбеляза един много успешно начало на сезона. Положителната тенденция продължи през октомври. Можем да определим целия сезон като изключително добър – всички регистрирани места за настаняване бяха напълно заети и те все още са. Въпреки че по улиците не се забелязват толкова туристи, колкото през летните месеци, това не означава, че ги няма“, каза Дилберович пред ФЕНА.

Тя допълни, че един от ключовите показатели за успешен сезон са данните, събрани чрез винетки, които позволяват проследяване на груповите пътувания. Система от камери, създадена в сътрудничество с ЮНЕСКО и град Мостар, гарантира, че всички туристи купуват винетка при пристигането си.

Прогноза: Рекордни разходи за туризъм в глобален мащаб през 2024 г.

„Това ясно показва колко са се увеличили групите туристи. Що се отнася до индивидуалните пътувания, въпреки че не мога да дам точни цифри, тъй като много частни квартири не са включени в официалните системи за проследяване, с голяма сигурност мога да кажа, че над един милион туристи са посетили Мостар“, - отбеляза тя.

Дилберович каза, че Мостар продължава да е най-привлекателната дестинация за туристи от Европа, особено от Германия, Австрия и съседни страни като Хърватия и Сърбия. Увеличение на туристите има и от страни от Близкия и Далечния изток, както и от Турция.

През последните години Мостар се утвърди като една от най-динамичните туристически дестинации в региона и изминалият сезон потвърждава това. Градът беше домакин на множество събития като Mostar Summer Fest, Street Art Festival, Moba Street Food и Mostar Summer, които привлякоха посетители от цяла Европа.

И все пак, наред с богатите културни и исторически предложения, има нужда от допълнителни подобрения, за да стане Мостар още по-привлекателен и устойчив като туристическа дестинация. Една от ключовите стъпки в тази посока е финализирането на картата Mostar Pass, проект, който е в ход от известно време.

Друго предизвикателство е регламентирането на туристическите гидове. Много туристически групи пристигат с автобуси с водачи, което не е обичайна практика в световните туристически дестинации.

„Устойчивият туризъм се превърна в една от ключовите цели на Съвета по туризъм на Мостар“, подчерта Дилберович. Управлението на дестинацията и дългосрочното планиране са предпоставки за устойчивост, но остават предизвикателства по отношение на регулирането на частното настаняване.

Много собственици отдават под наем незаконно, което води до загуба на приходи от туристически данъци и членство, както и до липса на важни данни за туристите – кои са, откъде идват, колко време остават и какво ги интересува. Затова град Мостар и Съветът по туризъм се опитват да извадят частните наематели от „сенчестата икономика“ и да ги интегрират в системата.

Дилберович също подчерта значението на популяризирането на всички части на града, които предлагат различни забележителности, като по този начин се удължава престоят на туристите. Съветът по туризъм работи за разширяване на туристическото предложение отвъд центъра на Стария град, позволявайки на посетителите да открият богатата история и култура на Мостар през различни епохи.

Само за девет месеца от своето съществуване Съветът по туризъм на Мостар реализира няколко проекта, които значително обогатиха туристическото предложение на града. Един ключов проект беше лятно кино, проведено в сътрудничество с посолствата на Франция и на Турция, включващо седем филмови вечери на открито в парка „Зриневац“ и пред хамама в Стария град.

Съветът по туризъм на Мостар участва активно в популяризирането на Пътя на виното на Херцеговина и в сътрудничество с Американската агенция за международно развитие (USAID) работи за подобряване на туристическата оферта на Мостар, който е обявен за Европейски град на виното „Дионисий 2024“.

Една от ключовите дългосрочни цели е превръщането на Мостар в „Зелена дестинация“, което изисква строги стандарти. Съвместно с посолството на Франция и с Френския институт на 22 ноември е планирана конференция на тема „Обмен на добри практики и опит с Авиньон“, един от водещите френски туристически градове.

Чрез това сътрудничество Мостар цели да се поучи от Авиньон и да разработи стратегии, които ще позволят екологично и устойчиво развитие. Като символ на тази цел в Мостар ще бъде засадено първото маслиново дърво, отбелязвайки символичното начало на инициативата за озеленяване на града.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини