Палестинците получиха първа доставка на ваксини по програмата КОВАКС

Getty images
share

Палестинците получиха днес първата си доставка от ваксини срещу коронавируса по програмата КОВАКС, предаде Франс прес. Около 600 000 дози от ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "АстраЗенека", предназначени за палестинците от Западния бряг и Газа,, пристигнаха тази сутрин на летище "Бен Гурион" в Тел Авив, съобщи израелски източник.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33056

Изпратените ваксини ще са определящи за справянето с пандемията и ще дадат възможност за съживяване на икономиката в палестинските територии, подчерта координаторът на ООН за Близкия изток Тур Венеслан. Според палестинската автономна власт ваксинирането с получените дози ще започне в неделя, като приоритет ще имат хората на възраст от 75-години нагоре, болните от рак и медицинският персонал.

Израел, който вече е поставил и двете необходими дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" на около 4,3 милиона свои граждани, обеща 5000 дози ваксина на палестинците. Неотдавна израелските власти ваксинираха над 90 000 палестинци, работещи в Израел и в израелските селища на Западния бряг, предаде БТА.

Русия дари на Виетнам хиляда дози от ваксината си "Спутник V"

В последните седмици от Обединените арабски емирства в ивицата Газа (палестински анклав с 2 милиона жители) бяха изпратени около 60 000 дози от руската ваксина "Спутник V". Очаква се палестинците да получат също китайски ваксини и още близо 2 милиона дози по механизма КОВАКС, създанен от Световната здравна организация (СЗО) и Глобалния алианс за ваксини и имунизации (ГАВИ) за подпомагане на по-бедните страни. От началото на пандемията в Газа са установени над 57 000 заразени с коронавирус и 568 смъртни случая, а на Западния бряг - около 156 000 заразени и над 1745 починали. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33056

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини