Вучич: Френско-германско предложение по оста Прищина - Белград не е по-добро за Сърбия

Getty Images
share

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза снощи, че новият текст на френско-германското предложение за подобряване на отношенията между Белград и Прищина не е по-добро за Сърбия, съобщи сайтът на сръбската телевизия РТС.

„Готови сме да разговаряме, не отхвърляме нищо предварително, но в писмена форма, не само в устна, дадохме да се разбере кои са нашите червени линии и това, което не можем да приемем. Готови сме да разговаряме, готови сме на компромисни решения и ще продължим да разговаряме“, каза Вучич.

Той добави, че ще се срещне с премиера на Косово Албин Курти, когато посредниците на ЕС предложат това, а за френско-германското предложение ще се разговаря тепърва и в документа няма срокове за постигане на споразумение.

„Не мога да кажа, че съм сто процента ‚против‘ или ‚за‘, трябва да разговаряме за документа и тогава ще видим, трябва да говорим едни с други и да се въздържаме от едностранни действия, защото това може да навреди на целия процес“, каза още Вучич.

Борел изпрати нов текст на предложението за споразумение между Белград и Прищина

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза вчера, че последната версия за споразумение в диалога между Сърбия и Косово вече е изпратена в Белград и Прищина. Той подчерта, че трябва да се побърза, но не и да се поставят срокове за постигане на споразумение.

След разговори с Вучич и  Курти специалният представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак обяви, че се очаква срещата между двамата лидери за обсъждане на френско-германския план да се осъществи до няколко седмици.

Френско-германското предложение за споразумение между Сърбия и Косово е насочено към засилване на диалога и изясняване на проблемните въпроси между двете страни. 

 Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, но Белград все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали.

Водещи новини

Още новини