Премиерът на Косово: Жозеп Борел отстъпи, не ние

  • 24 ноември 2022 16:00

  • 613
  • 1
Премиерът на Косово: Жозеп Борел отстъпи, не ние
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Косово Албин Курти подчерта, че правителството му не е променило позицията си по отношение на незаконните (издадени от Сърбия - б.ред.) регистрационни табели, движещи се в северната част на страната, а според него върховният представител на ЕС Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа е променил изявлението си, което е позволило на споразумението ще бъде постигнато в сряда, пише вестник „Коха Диторе“, цитиран от БТА.

„Това, което е направено снощи, е, че е променено изявлението на Борел, ние не сме променили позицията си, Борел промени изявлението си и това е много добре. Снощното споразумение не е споразумение за регистрационните номера. Няма да налагаме глоби за регистрационните номера КМ (Косово и Метохия) и ще осигурим пространство за договаряне на европейското предложение, което по-рано беше наречено френско-германско“, подчерта Курти.

Курти добави, че целта е била френско-германското предложение да бъде представено като предмет на обсъждане в Брюксел за нормализиране на отношенията със Сърбия.

„Нашата цел беше френско-германското предложение за нормализиране чрез правно обвързващо споразумение да стане предмет на обсъждане в Брюксел за постигане на съгласие, което нашата страна, която е нормална и демократична, да обвърже и с нормални отношения със Сърбия. От изявлението на (…) (Жозеп) Борел стана ясно, че такова нещо не е било включено в дискусиите в понеделник, сега то присъства точно и с ясен статут в първия параграф. (Френско-германското предложение) не беше в понеделник в текста, който ми беше предложен. За първи път диалогът навлиза във фаза на преговори относно общата рамка, която ще реши основните проблеми от гледна точка на международното право", каза премиерът на Косово.

Курти заяви, че проблемът с регистрационните табели е бил технически, но последствията от него е могло да бъдат политически.

ЕС: Косово и Сърбия се споразумяха за прекратяване на опасния спор за регистрационните номера на автомобилите

„Проблемът с регистрационните номера е технически и административен, но трябва да призная, че през септември миналата година започнахме да не го разглеждаме като технически проблем, откакто руският посланик в Белград дойде в Ярине и Бърняк, за да инспектира събирането на сръбски войски и вдигнаха високо във въздуха самолет МИГ-29. Това сега с регистрационните номера е техническо, но последствията са дори повече от политически. Затова съм се съгласил, че актуалните точки в диалога трябва да бъдат настоящите въпроси“, каза Курти, цитиран от „Коха Диторе“.

На заседанието на косовския парламент днес депутатът от опозиционния Демократически съюз на Косово Арменд Земай каза, че последните действия на правителството в процеса за диалога са били „ненужни, пагубни и популистки“, пише КосоваПрес. Той каза, че обратът и приемането на същото споразумение показва несериозния подход и неспособността на правителството да се справи с държавната отговорност.

Лидерът на Демократическата партия, цитиран от същата агенция, каза, че Курти сам е можел да направи това (на срещата в понеделник), което е било постигнато вчера, както и че действията на косовския премиер са показали безсилието на Косово. 

След изпълнението на първия етап на решението на косовското правителство във връзка с регистрационните номера – издаване на предупреждения за шофьорите, които не са пререгистрирали автомобилите си, в началото на ноември сръбските представители подадоха оставки от постовете си в правителството, парламента, съдебната система, полицията и местното самоуправление в северната част на страната.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти разговаряха в Брюксел на 21 ноември като част от диалог на високо ниво, който беше свикан от ЕС в опит да се предотврати ескалацията на напрежението в Северно Косово, но не постигнаха споразумение по въпроса с регистрационните номера.

Вчера главните преговарящи на Косово и Сърбия – съответно косовският вицепремиер Бесник Бислими и директорът на службата за Косово и Метохия Петър Петкович, се срещнаха вчера в Брюксел и постигнаха споразумение.

"Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове, Косово ще прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства", поясни Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа.

Косово и Сърбия започнаха преговори за нормализиране на отношенията през 2011 г. с посредничеството на Европейския съюз, като се очаква преговорният процес да завърши с правно обвързващо споразумение, припомня КосоваПрес.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
613 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Слава на РОССИЯ!

2022.11.24 | 16:09

1
Казано е отдавна и ясно - србе на върбе!

Добави коментар

Водещи новини