"Билд": Войната между НАТО и Русия е неизбежна, започва през 2025 г.

Gettyimages
share

НАТО се готви за евентуална атака от Русия по източния фланг на алианса, съобщи в. “Билд”, позовавайки се на таен документ на германското министерство на отбраната.

Историята на “Билд” изгражда сценарий за война, който се фокусира върху сигурността и избягва специфики относно броя и движението на войските на НАТО. Според секретния документ Москва ще извърши нова мобилизация през февруари 2024 г. и ще наеме на служба още 200 000 души. Това ще бъде последвано от нова атака на украинския фронт. През юли руснаците ще започват нападение срещу Запада, използвайки кибератаки и други методи на хибридна война, като основната цел са балтийските държави.

В отговор на етническите сблъсъци в балтийските държави Русия ще организира мащабни учения на своя територия и Беларус. Очакваният брой на участващите войски е 50 000, твърди “Билд”. Следващият етап на ескалацията на конфликата трябва да се случи през октомври 2024 г. с разполагането на допълнителни сили и ракети със среден обсег в руската Калининградска област, която граничи с Полша, пише 24часа.

Министър Тагарев разкри: Строим нова база на НАТО

През декември “граничен конфликт” и “бунтове с много жертви” ще бъдат организирани в “Сувалкския коридор” (малкия коридор между Беларус и Калининград, който минава по протежение на полско-литовската граница – бел. ред.). Сценарият, описан подробно в секретния документ, предполага, че когато САЩ останат временно без лидер след президентските избори през ноември, Русия ще използва възможността да организира атака срещу НАТО, използвайки същия сценарий, приложен от Кремъл срещу Украйна през 2014 г.

Сценарият продължава с прогнозата, че през януари 2025 г. след искане от балтийските държави и Полша ще бъде свикано заседание на Съвета на НАТО. По време на тази среща алиансът ще отчете нарастващата заплаха, идваща от Русия. През май 2025 г. военният блок ще вземе решение в полза на възпиращи дейности и в “деня X” алиансът ще изпрати 300 000 войници на източния фланг, за да предотврати евентуална атака на Русия от Калининград и Беларус. Съгласно член 5 от договора на НАТО въоръжено нападение срещу член на алианса се счита за нападение срещу всички и би наложило колективен отговор.

Москва се подигра на информацията на “Билд”, като горителката на руското външно министерство Мария Захарова сравни плана с “мощен миналогодишен хороскоп за Риби в Рак”.

“Напоследък това издание не се свени да публикува различни измислици”, добави говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Плановете изтекоха само няколко дни след като министърът на гражданската отбрана на Швеция предупреди, че страната му скоро може да бъде изправена пред перспективата за война.

Същевременно Полша се съгласи да пусне германски войски на своя територия като част от укрепването на източния фланг на НАТО. “Тъй като войната бушува отвъд нашата източна граница, всяка помощ и сътрудничество от нашите съюзници се оценяват високо. Ако германците искат да укрепят източния фланг на НАТО в Полша, както направиха в Литва, са добре дошли”, заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Анджей Шейна. Според различни оценки 11 хиляди войници на алианса вече са разположени в Полша.

Водещи новини

Още новини