НАТО: Ударите на САЩ и Великобритания по позиции на хусите са отбранителни

  • 12 януари 2024 17:23

  • 958
  • 2
НАТО: Ударите на САЩ и Великобритания по позиции на хусите са отбранителни
© Getty Images

Ударите на американската и британската армия по позиции на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси са "отбранителни", като целта им е "запазването на свободата на навигация по един от най-важните водни пътища в света", заяви говорител на НАТО, цитиран от Ройтерс.

"Силите на хусите са подкрепяни, снабдявани и оборудвани от Иран. Така че Техеран има специална отговорност да обуздае своите проксита", допълни той.  

Самият Алианс не е участвал в атаките. Но САЩ и Великобритания членуват в блока, а Нидерландия и Канада, които също са част от северноатлантическия пакт, предоставиха подкрепа за действията им срещу хусите, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Лойд Остин: Ударите срещу хусите бяха насочени към радарна, безпилотна и ракетна инфраструктура

Междувременно говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър съобщи, че Вашингтон и Лондон не планират разполагането на допълнителни сили в региона. 

Той отбеляза, че американският министър на отбраната Лойд Остин, който бе хоспитализиран на 1 януари заради инфекция, в момента е в добро състояние и че два пъти е разговарял с президента Джо Байдън през последните два дни. Остин "е активно ангажиран с надзора и насочването на тези удари", посочи Райдър.  

Последвайте канала на

Константин Тодоров
958 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.12 | 23:58

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Z Z Z Z Z

2024.01.12 | 19:03

1
Смрът на терористите от НАТО! Международна терористична организация, която единствено проповядва агресия във всички точки на света. Смърт на НАТО!

Добави коментар

Водещи новини