НАТО напълно зачита военния неутралитет на Сърбия

  • 11 януари 2024 12:24

  • 772
  • 1
НАТО напълно зачита военния неутралитет на Сърбия
© GettyImiges

Военната служба за връзка връзка на НАТО в Белград съобщи днес, че въпросът за въвеждането на задължителна военна служба в Сърбия зависи от сръбските държавни власти, съобщи вестник "Данас". "НАТО ще продължи да подкрепя усилията на Сърбия да модернизира своите въоръжени сили в рамките на  взаимноизгодно партньорство“, се казва в писмен отговор на НАТО до Радио Свободна Европа.

В отговора се подчертава, че НАТО напълно зачита военния неутралитет на Сърбия. "Всичко, което Сърбия и НАТО правят заедно, е съобразено с нуждите на Сърбия и има за цел да ѝ помогне да подобри въоръжените си сили в рамките на инициативата "Партньорство за мир“, заявиха от Военната служба за връзка на НАТО в Белград.

Инициативата за повторно въвеждане на задължителната военна служба беше стартирана от Генералния щаб на сръбската армия и предложението бе предадено на президента на Сърбия Александър Вучич на 4 януари. В обяснението се посочва, че предложението идва "след детайлно разглеждане на общата ситуация със сигурността и съвременните предизвикателства, пред които е изправена Сърбия като военно неутрална страна“.

Вук Йеремич: Членството на Сърбия в ЕС вече не е реално постижима цел за Белград

В Сърбия задължителната военна служба беше премахната на 1 януари 2011 г. Оттогава в армията влизат само желаещите. Сърбия се обявява за военно неутрална, а военният неутралитет е включен в Стратегията за отбрана и Стратегията за национална сигурност, които бяха приети от парламента през 2019 г.

Последвайте канала на

Калина Христова
772 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.11 | 14:00

1
Хора, пробвахте ли новата виaгpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини