ОПЕК очаква глобален икономически растеж от 5,5% през 2021 г.

Pixabay
share

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозата си за глобален икономически растеж от 5,5% през тази година, предаде БНР. 

Във внимателно следения ежемесечен доклад на картела, публикуван в четвъртък, ОПЕК обаче отбеляза, че тази оценка остава податлива на промени в зависимост от различните несигурности, свързани с коронавирусната пандемия. Юнският доклад също така отбелязва, че нивата на държавния дълг, инфлационният натиск и паричната политика също могат да повлияят през следващите месеци на прогнозата за глобалния икономически растеж.

Петролът поевтинява след скок на запасите на бензин в САЩ

Що се отнася до конкретни държави и региони, ОПЕК отбеляза, че прогнозата за икономическия растеж на САЩ е преразгледана леко във възходяща посока до повишение на БВП с 6,4%, докато за еврозоната тя е незначително занижена до 4,1 на сто. Прогнозата на петролния картел за Китай пък остава неревизирана - за икономически растеж от 8,5%.

В същото време ОПЕК запази непроменена и прогнозата си за световното потребление на петрол, като продължава да очаква, че търсенето ще се повиши с 6 млн. барела на ден, достигайки 96,58 млн. барела дневно.

Картелът отбеляза, че прогнозата за търсенето на петрол в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е ревизирана леко в низходяща посока, най-вече поради това, че икономическите данни за първото тримесечие не са успели да изпълнят очакванията на ОИСР за Америка и Европа. Тази низходяща ревизия обаче беше компенсирана от оптимистичните очаквания за второто тримесечие, главно в резултат на "първоначалните данни за април и в двата водещи икономически региона, както и положителното развитие на мобилността, предвид облекчаването на мерките за ограничаване на коронавирусната пандемия и отварянето на границите“.

Прогнозите за потреблението на петрол извън ОИСР пък бяха повишени, тъй като страните от Близкия изток представиха оптимистични икономически данни през второто тримесечие.

Водещи новини

Още новини